Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Documentaire over depressieve generatie, schandaal rond 'imperiaal complex' van Rusland, Oekraïne pakt corruptie aan

Documentaire over depressieve generatie, schandaal rond 'imperiaal complex' van Rusland, Oekraïne pakt corruptie aan

 

Beste Bezoeker, 

 

 

Maroesja Syrojetsjkovskaja maakte een documentaire over de ondergang van haar geliefde Kimi. How to save a dead friend draait vanaf deze week in Nederlandse bioscopen. Wabke Waaijer interviewde de regisseuse. De directeur van het prestigieuze Amerika-instituut in Moskou werd ontslagen na publicatie van een stuk over het Russische 'imperiale complex'. Zijn collega's noemden de tv-campagne tegen hem 'Goebbeliaanse propaganda'. Meduza vatte het opmerkelijke schandaal handzaam samen. De Oekraïense regering laat merken de strijd tegen corruptie serieus aan te pakken. Afgelopen week werd de van fraude en witwassen verdachte oligarch Ihor Kolomoisky aangehouden en werd de minister van Defensie vervangen. Armenië wijzigt zijn koers, nu het zich niet meer kan verlaten op Rusland voor zijn veiligheid.  

In de documentaire How to save a dead friend (2022), legt regisseuse Maroesja Syrojetsjkovskaja op indringende wijze vast hoe haar geliefde ten onder gaat aan drugs. Tegelijkertijd toont de film de inertie van de generatie millennials in Rusland die zich machteloos voelt tegenover de toenemende politieke repressie onder Vladimir Poetin. Vanaf 7 september is de documentaire in Nederlandse bioscopen te zien. Wabke Waaijer sprak met regisseuse Maroesja Syrojetsjkovskaja die in Nederland was voor de voorpremière.

The director of the prestigious Moscow U.S. and Canada Studies Institute was fired after he published an essay in which he lambasted Russia's 'imperial complex' and the 'myths' of the Kremlin-propaganda. Following a smear campaign on state television, his colleagues published a letter of solidarity and called tv-host Solovyev a propagandist in the style of Goebbels. Meduza reviews the remarkable affair.

 

De Oekraïense oligarch Ihor Kolomoisky is afgelopen week in Oekraïne aangehouden op verdenking van fraude en witwassen. Kolomoisky zou in de periode 2013–2020 ruim een half miljard hryvnia (naar de huidige wisselkoers ca. 13 miljoen euro) hebben witgewassen via banken die onder zijn eigen controle vielen. Vooralsnog blijft de oligarch, die op de Amerikaanse sanctielijst staat, twee maanden in voorarrest.

De Oekraïense minister van Defensie Aleksej Reznikov is ontslagen door president Zelensky. De stap wordt gezien als reactie op aantijgingen over corruptie rond de aankoop van spullen voor het leger. De beoogde opvolger van Reznikov is Roestem Oemerov, die aan het begin van de oorlog met de Russen onderhandelde over een staakt-het-vuren en het afgelopen jaar verantwoordelijk was voor de privatisering van staatseigendom.

De Armeense premier Nikol Pasjinjan noemt het een ‘strategische fout’ dat zijn land zo lang afhankelijk was van Rusland voor zijn veiligheid. Rusland trekt zich volgens Pasjinjan terug uit de zuidelijke Kaukasus, waardoor Moskou Armenië niet langer kan of wil beschermen.