Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Twee oorlogen tegelijk, Russische sociale media, overleven in een Russisch strafkamp, Karabach

Twee oorlogen tegelijk, Russische sociale media, overleven in een Russisch strafkamp, Karabach

 

Beste Bezoeker, 

 

De oorlog tussen Israel en Hamas beheerst het wereldnieuws. Oekraïne maakt zich zorgen over de aandacht die de crisis in het Midden-Oosten van het Westen vergt en de wapenleveranties en steun die mogelijk in het geding komen. Aan de posts en reacties op sociale media in Rusland is te merken, dat mensen zich niet wagen aan uitspraken en felle discussies. Over het geweld in Israel en Gaza blijft het opvallend stil. Advocaten zijn voor Russische politieke gevangenen vaak het enige contact met de buitenwereld. De advocaten van Navalny werden vorige week gearresteerd. Hoe overleeft hij het isolement en de pesterijen van het kamp? In Karabach is de machtsovername compleet. Voor de weinige Armeniërs die zijn gebleven is de toekomst onzeker.

 

Op 30 oktober vindt de jaarlijkse Oktoberlezing plaats. We verwelkomen Daria Kaleniuk van het Anti-corruptie Actiecentrum (AntAC) uit Kyiv. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

 

In Oekraïne maken politici en de bevolking zich zorgen over de aandacht die de geweldsexplosie in Israel en Gaza opeist en de oorlog in Oekraïne naar het tweede plan verschuift. Komen de steun en wapenleveranties van de VS in gevaar? En is Rusland nu al de lachende derde? Hella Rottenberg zet de risico's en cijfers op een rij.

 

Op de sociale media in Rusland bleef het opvallend stil na de dodelijke aanvallen en gijzelingsacties van Hamas op Israëlisch grondgebied en het militaire antwoord daarop van de Israël. Op het populairste platform VKontakte waar vroeger felle discussie werd gevoerd, geven mensen elkaar tips of babbelen over oude foto's, ontdekte Dénis van Vliet. Als op een platform iemand een politiek thema aansnijdt, schemert de staatspropaganda er al gauw doorheen. 

Drie advocaten van Aleksej Navalny werden vorige week gearresteerd. Het bericht sloeg in als een bom, want Navalny's contact met de buitenwereld is hiermee volledig afgesneden. Tot nu toe lukte het Navalny en andere opposanten om vanuit de gevangenis hun politieke boodschap op sociale media te verspreiden. Journalist Paul Alexander sprak met een Navalny-medewerker die onlangs vrijkwam en las brieven van politieke gevangenen. Tezamen schetsen ze een beeld van het leven in de Russische strafkampen.

 

Afgelopen zondag hees de Azerbeidzjaanse president Alijev de Azerbeidzjaanse vlag in de hoofdstad van Nagorno-Karabach. Hoewel de Armeense enclave pas op 1 januari 2024 officieel wordt opgeheven, maakt Azerbeidzjan met het hijsen van de vlag duidelijk dat Nagorno-Karabach nu echt van hen is.

Op maandag 30 oktober organiseert Raam op Rusland, in samenwerking met De Rode Hoed, de zevende Oktoberlezing. Net als vorig jaar wordt de lezing  gegeven door een Oekraïense gast: Daria Kaleniuk van het Anti-corruptie Actiecentrum (AntAC) uit Kyiv. De titel van haar lezing is 'De toekomst van Oekraïne begint nu'. Koop nu al hier uw kaartje bij de Rode Hoed.