Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Kalenjoek in Amsterdam, Goemiljov in Poetins retoriek, Russen van de EU-sanctielijst en anti-joodse onlusten in de Kaukasus

Kalenjoek in Amsterdam, Goemiljov in Poetins retoriek, Russen van de EU-sanctielijst en anti-joodse onlusten in de Kaukasus

 

Beste , 

 

Europese leiders moeten zich realiseren dat de oorlog in Oekraïne ook hun oorlog is, en inzetten op een zo snel mogelijke overwinning voor Oekraïne. Dat benadrukte Daria Kalenjoek in haar Oktober Lezing van afgelopen maandagOp de website van Raam op Rusland leest u deze week een samenvatting. De Europese Unie besloot drie prominente Russische zakenmannen van de sanctielijst te verwijderen. Daan de Vries zocht uit wie deze drie zakenlui zijn en hoe de beslissing tot stand kwam. Om zijn anti-westerse koerswending te reachtvaardigen, verwijst Poetin vaak naar de historicus Lev Goemiljov. Historicus Konstantin Tarasov laat zien hoe en waarom de Russische politieke klasse graag selectief shopt in zijn werk. En in reactie op de oorlog in Gaza vonden er afgelopen weekend anti-joodse onlusten plaats in de Noordelijke Kaukasus. Volgens Poetin zitten westerse geheime diensten hier achter. 

‘Extraordinary times require extraordinary leadership,’ said Daria Kaleniuk, head of the Anticorruption Action Centre in Kyiv (AntAC), last Monday. Having just returned from Washington, she noticed that U.S. support for Ukraine is increasingly politicized. That is why she calls on Europe to take a leading role in supporting Ukraine, and think of its end goal in the war. In her October Lecture for Raam op Rusland she stressed that instead of supporting Ukraine for ‘as long as it takes’, Europe should aim for a quick victory.

 

De Europese Unie besloot vorige maand drie Russische zakenmannen van de sanctielijst te verwijderen. Dat is een zeldzaamheid: sinds de Russische annexatie van de Krim schrapte de EU niet eerder zulke prominente Russen van de lijst. Brussel gaf geen officiële reden waarom van de bijna 1800 individuen juist deze drie van de Europese sanctielijst werden gehaald. Een van hen, Grigori Berjozkin, heeft aantoonbaar banden met het Kremlin. Daan de Vries zocht uit wie deze drie zakenlui zijn en brengt in kaart hoe de beslissing tot stand is gekomen.

 

Op zoek naar een aantrekkelijk verhaal om zijn anti-westerse koerswending te rechtvaardigen, verwijzen Poetin en zijn entourage graag naar de historicus Lev Goemiljov (1912-1992). Zijn theorie, waarin Rusland een vitale Eurazianistische beschaving is, Oekraïne biologisch verwant en het Westen intrinsiek anti-Russisch, leent zich daar uitstekend voor. Aan de hand van uitspraken van Vladimir Poetin toont historicus Konstantin Tarasov hoe en waarom de Russische politieke klasse selectief shopt in Goemiljovs werk.

De noordelijke Kaukasus was afgelopen weekeinde, in reactie op de oorlog in de Gazastrook, het toneel van anti-joodse onlusten. Honderden woedende inwoners van de regio Dagestan bestormden in de avond van 29 oktober 2023 het vliegveld van de hoofdstad Machatsjkala, op zoek naar joodse reizigers die terugkeerden uit Israel. Tijdens een zitting van de Russische Veiligheidsraad noemde Poetin de onlusten 'geïnspireerd door westerse geheime diensten', die er, met behulp van (Oekraïense) sociale media, niet voor terugschrikken 'pogroms in Rusland' op touw te zetten.