Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Kyiv onder druk, Russische wetenschappers achter de tralies en Telegrams 'Z-wereld' in kaart

Kyiv onder druk, Russische wetenschappers achter de tralies en Telegrams 'Z-wereld' in kaart

 

Beste Bezoeker, 

 

De politieke en militaire leiding in Kyiv is bang om in de steek te worden gelaten en voelt zich onder druk gezet om open te staan voor onderhandelingen met Rusland. Dit concludeert Hubert Smeets uit de signalen die president Volodymyr Zelensky, stafchef Andrij Jermak en opperbevelhebber Valeri Zaloejzny afgelopen week gaven.
Twee vooraanstaande Russische natuurkundigen zijn tot 12 jaar veroordeeld voor hoogverraad als gevolg van een project met EU-geld. Hella Rottenberg over het gevaar van samenwerking.

Onderzoeker Ivan Philippov maakte voor Meduza een overzicht van Telegrams 'Z-wereld': een netwerk van kanalen gerund door propagandisten, 'oorlogs-correspondenten' en andere voorstanders van de oorlog.

Geconfronteerd met een afnemende belangstelling voor Oekraïne in Amerika en Europa vreest de regering in Kyiv dat ze niet meer door het Westen in staat zal worden gesteld om een militaire doorbraak tegen de Russische bezettingsmacht te forceren. Een herhaling van de Eerste Wereldoorlog ligt in het verschiet, aldus opperbevelhebber Valeri Zaloezjny. Wordt de druk op president Zelensky opgevoerd om een opening te zoeken naar onderhandelingen met het Kremlin? Hubert Smeets over gesprekken en ideeën achter de schermen.

 

Twee vooraanstaande Russische natuurkundigen zijn onlangs veroordeeld tot 12 jaar strafkamp wegens hoogverraad. Ze zouden staatsgeheimen hebben prijsgegeven aan een medewerker van het Europees ruimtevaartprogramma ESA/ESTEC in Noordwijk met wie ze samenwerkten in een gezamenlijk Europees-Russisch project. De wetenschappers werden het slachtoffer van de omslag in het politiek klimaat: openheid en kennis delen veranderde in vijandschap en paranoia. Hella Rottenberg zocht de affaire uit.

 

After Russia’s full-scale invasion of Ukraine in February 2022, an extensive network of channels appeared on Telegram run by propagandists, 'war correspondents' and other sincere supporters of Russian aggression. They form a distorted picture of a reality in which Russia is fighting a just war. Researchers and media outlets call this network of channels 'Z-channels'. Researcher Ivan Philippov analyses them and writes about it on Na Zzzzzаpadnom fronte bez peremen (On the Wwwwwestern Front Without Change), his own channel. Meduza asked him to unpack the world of Z-Telegram, in which he spends two hours a day.