Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Wat Wilders zege betekent voor Oekraïne, de term fascisme, Russische LHBT'ers verder in het nauw en popscene in oorlogstijd

Wat Wilders zege betekent voor Oekraïne, de term fascisme, Russische LHBT'ers verder in het nauw en popscene in oorlogstijd

 

Beste Bezoeker, 

 

De verrassend grote verkiezingszege van Wilders is slecht nieuws voor Oekraïne. Wilders' flirt met het Kremlin en zal er niet voor voelen Oekraïne toe te laten tot de EU en NAVO. Hubert Smeets kijkt vooruit naar het effect van de nieuwe politieke verhoudingen op de buitenlandkoers van Nederland.

De Hongaarse leider Orbán was de eerste die Wilders feliciteerde. Hij ondermijnt de Europese eenheid ten aanzien van Oekraïne en gebruikt daarvoor de Hongaarse minderheid aldaar. Onze Russische columnist Andrej Archangelski beschrijft wat er met de term 'fascisten' is gebeurd en hoe Poetin er gebruik van maakt. Rusland bestempelt LHBT-activisten tot een vijfde kolonne. Nieuwe wetgeving brengt ze nog meer in gevaar.

Dénis van Vliet schetst de Russische popscene in oorlogstijd. Tenslotte een curieus bericht: MH17-veroordeelde Girkin wil meedoen aan de Russische presidentsverkiezingen.

 

De nieuwe politieke verhoudingen in Den Haag worden zowel in Moskou als in Kyiv met argusogen gevolgd. Het eclatante verkiezingssucces van de PVV zal niet op heel korte termijn leiden tot een beslissende wending in het Oekraïnebeleid van Nederland. Maar de weerzin van Wilders jegens de EU en zijn desinteresse voor Oekraïne hebben wel effect op de politieke prioriteiten in de Tweede Kamer. Volgens Hubert Smeets zal dat ook de voorhoederol van demissionair premier Mark Rutte ondermijnen.


 

Ethnic Hungarians living in the Zakarpatya region, in the far south-west of Ukraine, have become an important piece in the political game of chess that Hungary's president Viktor Orbán has been playing since the Russian invasion of Ukraine. Orbán refuses to support Ukraine internationally as long as the Ukrainian language law of 2017 remains in force. Yet not all ethnic Hungarians living in the Zakarpatya region are susceptible to Orbán's line of reasoning. Yulia Zhukova of Radio Free Europe spoke to them.


 

Na de overwinning op nazi-Duitsland is het begrip ‘fascisten’ in de Sovjet-Unie en in Rusland in het bijzonder, een eigen leven gaan leiden. Door de romantisering van de Tweede Wereldoorlog werd de overwinning op het fascisme een moreel kompas voor Sovjetburgers die door de jaren heen steeds minder vertrouwen kregen in de staatsideologie. De Russische cultuurcriticus Andrej Archangelski bespreekt de evolutie van de term ‘fascisten’ tijdens de sovjetjaren en hoe Poetin het begrip gebruikt als symbolisch wapen in de oorlog tegen Oekraïne.

De Russische autoriteiten verscherpen opnieuw de wetgeving tegen seksuele minderheden. Het hooggerechtshof besluit op 30 november of ‘de internationale LHBT-beweging’ tot extremistisch bestempeld en verboden moet worden. Advocaten gaan ervan uit dat dit zal gebeuren en dat de uitspraak LHBT-activisten in Rusland in gevaar brengt en monddood zal maken. Ze worden gelabeld als vijfde kolonne.

 

Muzikanten die carrière willen maken, doen er goed aan vriendelijk voor het Kremlin te zijn. Het omgekeerde geldt ook. Wie zich uitspreekt tegen de oorlog, scoort geen hits en wordt tot buitenlands agent bestempeld. Dénis van Vliet schetst de popscene van Rusland in oorlog.

 

De ultranationalistische Russische blogger Igor Girkin wil volgend jaar meedoen aan de Russische presidentsverkiezingen. Girkin zit sinds juli in voorarrest in een Russische cel, op verdenking van extremisme. In Nederland werd Girkin vorig jaar bij verstek veroordeeld tot levenslang voor zijn betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17.