Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Oligarchie 3.0, Oekraïense burgergevangenen, interview vertrouweling Zelensky en PVV's verkiezingszege in de media

Oligarchie 3.0, Oekraïense burgergevangenen, interview vertrouweling Zelensky en PVV's verkiezingszege in de media

 

Beste Bezoeker, 

 

Dankzij het vertrek van westerse bedrijven en het confiscatiebeleid in Rusland profiteren bedrijven als het nieuwe Heineken van de oorlogseconomie. Dénis van Vliet portretteert de 'oligarchie 3.0'. In Rusland zitten duizenden Oekraïense burgergevangen vast wegens 'verzet tegen de speciale militaire operatie'. Politicoloog Michail Savva van het Centrum voor Burgerlijke Vrijheden in Kyiv vertelde journalist Ardy Beld wat hij doet om ze vrij te krijgen. In een interview heeft de fractieleider van Zelensky’s politieke partij gezegd dat Oekraïne begin vorig jaar een vredesvoorstel van Moskou mede op aandringen van Boris Johnson heeft afgewezenWaarom is er juist nu weer aandacht voor deze episode uit de eerste weken van de Russische invasie? En zowel de Russische als de Oekraïense media berichten dat Wilders’ verkiezingszege gevolgen kan hebben voor de oorlog in Oekraïne. Ze zien het als een signaal dat de Europese steun aan Oekraïne onder druk staat.

 

De Russische oligarchie is aan haar derde generatie toe. Na de eerste oligarchen ten tijde van president Jeltsin en de nieuwe elite onder Poetin steekt dankzij het vertrek van westerse bedrijven en het confiscatiebeleid in Rusland een oligarchie 3.0 de kop op. Dénis van Vliet portretteert de nieuwe Heineken in Rusland en enkele andere profiteurs van de oorlogseconomie.


 

In Rusland worden enkele duizenden Oekraïense burgers vastgehouden wegens verzet tegen de ‘speciale militaire operatie’. Alleen al het achterhalen van hun verblijfplaats is problematisch, omdat ze zo veel mogelijk worden verspreid over de detentiecentra. In tegenstelling tot militairen komen ze daarnaast officieel niet voor uitwisseling in aanmerking. In een telefoongesprek met Ardy Beld vertelt politicoloog Michail Savva wat het Centrum voor Burgerlijke Vrijheden in Kyiv doet om deze burgergevangenen vrij te krijgen. 


 

Een vertrouweling van president Zelensky heeft gezegd dat Oekraïne in de eerste weken van de Russische invasie een vredesvoorstel van Moskou mede op aandringen van Boris Johnson heeft afgewezen. Zijn uitspraken zijn in Moskou begroet als bevestiging van het Russische verhaal dat Zelensky een marionet is van de NAVO. In Oekraïne vraagt men zich af waarom deze uitlatingen zijn gedaan.

Dat de rechts-populistische PVV de Nederlandse verkiezingen heeft gewonnen, is Oekraïense en Russische media niet ontgaan. In beide landen is de teneur dat Wilders’ overwinning gevolgen kan hebben voor de oorlog in Oekraïne. Waar in Oekraïne de bezorgdheid overheerst, zien staatsgezinde Russische media de verkiezingsuitslag als een signaal dat de Europese steun aan Oekraïne onder druk staat.