Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Verslag van het front, EU-top over toetreding Oekraïne en Moldavië, Oekraïense burgemeesters, de grondwet als discussiestarter en waar is Navalny?

Verslag van het front, EU-top over toetreding Oekraïne en Moldavië, Oekraïense burgemeesters, de grondwet als discussiestarter en waar is Navalny?

 

Beste Bezoeker, 

 

'Naargeestig en bedreigend', zo beschrijft NOS-verslaggever Wessel de Jong het frontgebied bij Avdiivka. Voor Raam op Rusland verslaat hij zijn bezoek van eind oktober. Op de EU-top van 14 en 15 december wordt beslist of de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië kunnen startenJelle Baartmans legt uit welke plaats de top inneemt op de lange weg naar EU-lidmaatschap. Wabke Waaijer sprak met twee Oekraïense burgemeesters over de Russische bezetting van hun gemeenten en de impact van de oorlog.Op de Dag van de Russiche Grondwet betoogt filosoof Peter Safronov dat een discussie over grondwettelijke beginselen noodzakelijk is om politiek bewustzijn onder Russen aan te wakkeren. En al een week lang is er geen contact met Aleksej NavalnyHistorica Tamara Eidelman roept op tot actie.

 

Het zomeroffensief is na weken van verbeten strijd vastgelopen. Niet Bachmoet, zoals in de eerste helft van dit jaar, maar Avdiivka is het brandpunt van de strijd. De Russen zijn op 10 oktober een nieuw offensief begonnen om het stadje ten noorden van Donetsk te veroveren. Avdiivka ligt in puin, de bewoners zijn gevlucht, maar om de spookstad wordt nog altijd hevig gevochten. Begeleid door luitenant Alexander, bezocht NOS-verslaggever Wessel de Jong het front.


 

Tien jaar na de Revolutie van de Waardigheid, ook wel bekend als Euromaidan, bespreekt de Europese Raad op donderdag 14 en vrijdag 15 december de toekomst van Oekraïne als lid van de Europese Unie. Ook de toetredingsonderhandelingen met Moldavië staan op de agenda. In Brussel wordt besloten of de toetredingsonderhandelingen nu officieel kunnen beginnen: een van de vele stappen op de lange weg naar EU-lidmaatschap. Jelle Baartmans maakte voor Raam op Rusland een overzicht: Hoe ziet het toetredingstraject van Oekraïne en Moldavië eruit en waar staan we nu?


 

Andri Bohdan en Serhi Harus zijn burgemeester van twee gemeenten in de Noord-Oekraïense regio Tsjernihiv, vlakbij de grens met Rusland en Belarus. Op 24 februari 2022 reden de Russische tanks door hun steden. Na veertig dagen bezetting trokken de Russen zich terug. Maar de oorlog is niet verdwenen. In een interview met Wabke Waaijer spraken zij over de bezetting en over de impact van de oorlog op de lokale economie.


 

On the 12th of December, Russia commemorates the adoption of its Constitution in 1993. Against the backdrop of large-scale domestic repression and increasing depoliticisation, Russian philosopher Peter Safronov argues that discussing a new constitution is needed to restore political engagement. He explains how this could contribute to bridging the increasing divides within Russian society. According to Safronov, currently affiliated with the University of Amsterdam, Russian citizens can and should start talking about what they want their country to be in the future. 

 

Al een week lang is er geen enkel contact met Aleksej Navalny (47). Ook op 12 december verscheen hij niet per video in de zoveelste rechtszaak tegen hem. Maandag kregen zijn advocaten te horen dat hij niet meer in het strafkamp in Melichovo aanwezig is, waar hij een straf van 19 jaar uitzat, onder meer wegens 'terrorisme'. Zijn gezondheid is na 21 opsluitingen in de isoleercel zeer slecht en familie en collega's maken zich grote zorgen. Historica Tamara Eidelman roept op tot actie. 'Ze willen hem breken op de meest sadistische manier'.