Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Oekraïne en de oorlog in 2024, het Russische zelfbeeld, wederopbouw en Belarussische rockband achter de tralies

Oekraïne en de oorlog in 2024, het Russische zelfbeeld, wederopbouw en Belarussische rockband achter de tralies

 

Beste Bezoeker, 

 

Na het mislukte zomeroffensief van Oekraïne, slaat de stemming bij de westerse bondgenoten snel om in scepsis. Dit vertaalt zich in afbrokkelende militaire steun. Maar zullen de kosten voor een Russische overwinning uiteindelijk niet veel hoger zijn? Hubert Smeets inventariseert de visies en scenario's.

In hoeverre is de Russische cultuur medeverantwoordelijk voor het geweld in Oekraïne? En wat doet dit met het zelfbeeld van de Russen die jarenlang in hun toevlucht zochten in die cultuur? Onze columnist Andrej Archangelski buigt zich erover. De Nederlandse hulporganisatie Open Door Ukraine sprak met Laura Starink over de noodzaak van wederopbouw tijdens de oorlog. En drie jaar na de gefalsificeerde presidentsverkiezingen van 2020 rekent het Belarussische regime af met het muzikale geweten van de toenmalige protesten. Ardy Beld kent de muzikanten van de Tor Band, die voor jaren in een strafkamp verdwijnen, en schreef een persoonlijk verhaal over brute vervolging. 

 

Na 22 maanden wordt de Oekraïense roep om extra militaire steun niet meer a priori positief beantwoord door Amerika en Europa. De slogan ‘koste wat kost en zo lang als het duurt’ is in het najaar van 2023 stilletjes vervangen door de meer voorwaardelijke formulering ‘zo lang als het gaat’. Openlijk wordt gespeculeerd dat Oekraïne de oorlog niet kan winnen en dus met Rusland zal moeten onderhandelen. Hubert Smeets inventariseert de visies en scenario's.


 

Na de Russische invasie in Oekraïne is een deel van de Russen bevangen door een gevoel van schaamte en schuld. Wat is de invloed van de oorlog op het zelfbeeld en wat betekent het om Russisch te zijn? In hoeverre is de Russische cultuur medeverantwoordelijk voor het Russische geweld in Oekraïne? Cultuurcriticus Andrej Archangelski tracht op deze vragen een antwoord te vinden in een column voor Raam op Rusland.


 

De omvang van de verwoestingen in Oekraïne is onbeschrijflijk groot. Dagelijks worden woonhuizen getroffen door Russische drones of raketten, dagelijks raken mensen het dak boven hun hoofd kwijt. Waar moet je beginnen met de wederopbouw? De Nederlandse hulporganisatie Open Door Ukraine probeert via kleinschalige projecten concrete nood te lenigen. Zo werden wooncomplexen in Irpin herbouwd en prefab-huizen geplaatst in het dorp Novoselivka. U kunt doneren.


 

Drie jaar na de gefalsificeerde presidentsverkiezingen van 2020 rekent het Belarussische regime af met het muzikale geweten van de toenmalige protesten: de muzikanten van Tor Band. De drie rockers uit de provincie werden na een voorarrest van meer dan een jaar op 31 oktober veroordeeld tot zeven, acht en negen jaar strafkamp. Ardy Beld, die laatste jaren regelmatig contact had met gitarist en zanger Dzmitry, beschrijft de brute vervolging van gewone jongens met eenvoudige ideëen: 'Wij zingen wat het volk denkt'.