Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Oekraïense kerst in december, Kremlin eist loyaliteit van iedereen, en twee verslagen uit Kyiv

Oekraïense kerst in december, Kremlin eist loyaliteit van iedereen, en twee verslagen uit Kyiv

 

Beste Bezoeker, 

 

Oekraïne vierde vorige maand voor het eerst kerst op 25 december. Politiek analist Mykola Riabchuk legt uit waarom deze nieuwe datum niet alleen een politieke, maar ook een morele keuze is. Cultuurcriticus Andrej Archangelski betoogt dat het Kremlin de weg terug naar het totalitaire verleden inslaat: wie niet voor ons is, is tegen ons.Talent is niets, alleen loyaliteit telt.Laura Starink sprak met geschiedenislerares Olga Nevtyra uit Enerhodar, het industriestadje naast de kerncentrale van Zaporizje. Voormalig ambassadeur Robert Serry bracht de feestdagen door in Oekraïne. Hij was getuige van de Kerstbombardementen en blikt vooruit naar 2024.

 

Political and military setbacks notwithstanding, Ukrainians continue their advance in the realm of decolonization. An example is the decision to celebrate Christmas no longer on January 7, as the Russian Orthodox Church does, but on December 25, like most Christian churches in the world. Changing the calendar is not only a matter of politics, argues the Ukrainian political analyst Mykola Riabchuk, but also of genuine morality.


 

Eind 2023 werden in Rusland de boeken van de populaire auteurs Boris Akoenin en Dmitri Bykov verboden. De censuur is terug van weggeweest.Ook showbizz-sterren raken hun inkomsten kwijt als ze niet actief hun steun voor Poetin en de oorlog betuigen. Als je niet voor ons bent, ben je tegen ons. En de boodschap van een veelbesproken tv-serie over straatbendes is dat Russen mogen kiezen tussen de macht die in handen is van criminelen of de totalitaire staat, betoogt cultuurcriticus Andrej Archangelski.‍


 

Voormalig ambassadeur Robert Serry bracht de feestdagen door in Oekraïne. Hij was getuige van de barrage Kerstbombardementen die Rusland ontketende. Voor Oekraïne wordt 2024 een cruciaal jaar. Maar waarom snapt het Westen dat onvoldoende, vraagt Serry zich af in het veertiende deel van zijn oorlogsdagboek.


 

Begin maart 2022 veroverden de Russen het industriestadje Enerhodar naast de kerncentrale van Zaporizje. Op 5 juni 2023 bliezen de Russen de Kachovkadam in de Dnipro op, waarna het stuwmeer leegliep met rampzalige milieugevolgen. In Kyiv sprak Laura Starink met geschiedenislerares Olga Nevtyra over het lot van haar middelbare school, de druk van de bezetting en de gevaren voor de atoomcentrale, waar haar man werkte.