Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Nikita Petrov van Memorial, Ruslands vage oorlogsdoelen, ontwrichting Moldova en de wijze dichter Lev Rubinstein

Nikita Petrov van Memorial, Ruslands vage oorlogsdoelen, ontwrichting Moldova en de wijze dichter Lev Rubinstein

 

Beste Bezoeker, 

 

‘Als ik voortdurend in angst zit, houd ik op mens te zijn,’ zegt de Russische historicus Nikita Petrov van het gelouwerde én verboden MemorialCorrespondent Joost Bosman sprak met hem in Moskou.

De oorlog tegen Oekraïne is in Rusland het nieuwe normaal, schrijft Laura Starink. De regering houdt de oorlogsdoelen bewust vaag, de nieuwe militaire kaste heeft belang bij een voortdurende oorlog, en dat terwijl de depressieve bevolking snakt naar vrede.

Een etnische minderheid,goedkoop gas en een pro-Russische oligarch vormen een ontwrichtend mengsel in Moldova. Dénis van Vliet schetst de contouren van een steeds belangrijker zijtoneel van Ruslands oorlog tegen Europa in de regio Gagaoezië.

Op 14 januari overleed de bekende Moskouse dichter, essayist en dissidente activist Lev Rubinstein. 'Ook in mij zat een imperialist' zei hij vorig jaar in een interview tegen Meduza. Van Robbert-jan Henkes mochten we zijn vertaling plaatsen

 

De Russische historicus Nikita Petrov van het gelouwerde én verboden Memorial komt naar Nederland. Op 24 januari houdt hij in het Tropenmuseum te Amsterdan de jaarlijkse Nooit Meer Auschwitz lezing. Petrov (66) is een van de grootste kenners van de Stalin-repressie en de veiligheidsdiensten in de Sovjet-Unie en Rusland. Correspondent Joost Bosman sprak met hem in Moskou. ‘Als ik voortdurend in angst zit, houd ik op mens te zijn.’


 

De oorlog tegen Oekraïne is in Rusland het nieuwe normaal. Twee maanden voor zijn herverkiezing is dat wat Poetin uitstraalt. Uiteraard draagt het Westen de schuld, maar wat Ruslands oorlogsdoelen zijn wordt bewust vaag gelaten. Intussen heeft het Kremlin een forse militaire kaste gecreëerd die, goed betaald, belang heeft bij het voortduren van die oorlog. Dat de bevolking depressief is en naar vrede snakt is daarbij van generlei betekenis, aldus Laura Starink. 


 

De banden van de christelijke turkstalige Gagaoezen in Moldova met Rusland zijn van oudsher hecht. Een Israëlisch-Moldavische zakenman probeert die banden nog verder aan te halen door de Gagaoezen exclusief goedkoop aardgas aan te bieden. Tot afschuw van de regering in Chişinǎu die juist van het Russische gas af wil. Dénis van Vliet schetst de contouren van een steeds belangrijker zijtoneel van Ruslands oorlog tegen Europa.


 

Op 14 januari overleed de bekende Moskouse dichter, essayist en dissidente activist Lev Rubinstein. Hij werd op 8 januari bij het oversteken aangereden en stierf aan zijn verwondingen. Vorig jaar januari besprak hij in een uitvoerig interview met Meduza hoe de ervaringen van de underground-kunstenaars in de jaren zeventig van steun kunnen zijn voor de tegenstanders van de oorlog, hoe hij vroeger dacht over Oekraïne en hoe dat veranderde. Van Robbert-Jan Henkes mochten wij zijn vertaling overnemen, die wij hieronder enigszins bekort publiceren.