Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Kremlin verrast door Nadezjdin, de kansen op het slagveld, The Kyiv Files en repressiegolf in Belarus

Kremlin verrast door Nadezjdin, de kansen op het slagveld, The Kyiv Files en repressiegolf in Belarus

 

Beste Bezoeker, 

 

De Russische politicus Boris Nadezjdin heeft het Kremlin verrast met zijn succesvolle mobilisatie van kiezers voor zijn kandidatuur als president. Hij wint er geen doekjes om dat hij de oorlog tegen Oekraïne onmiddellijk wil stoppen. Is het een bedrijfsongeval van het Kremlin?, vraagt Hubert Smeets zich af.

De Britse defensie-expert Peter Roberts weegt de kansen op het slagveld van Oekraïne in 2024. Oekraïne kan winnen mits het de eigen wapenproductie op stoom weet te krijgen, daarbij geholpen door het Westen, zegt hij in een interview.


Dankzij de openbaarheid van de Oekraïense KGB-archieven, kunnen burgers hun dossier uit de Sovjet-tijd opvragen. Walter Stokman maakte er een documentaire over. Wabke Waaijer zag The Kyiv Files en sprak met de regisseur.
 
Het regime van de Belarussische president Loekasjenko heeft een  repressiecampagne ontketend om netwerken van politieke gevangenen en hun  families te breken. Maximaal isolement van politieke tegenstanders is het devies.

 

De succesvolle mobilisatie van presidentskandidaat Boris Nadezjdin, een politicus met een verleden vol opportunistische omzwervingen, lijkt het Kremlin te hebben verrast. Houdt Nadezjdin, die de oorlog tegen Oekraïne een ‘fatale fout van Poetin’ noemt, zijn kandidatuur vol tot de presidentsverkiezingen van 15-17 maart? Hubert Smeets over de vele vraagtekens rond de zoveelste hoop van de oppositie in Rusland.


 

Russian President Vladimir Putin is betting that the war in Ukraine will drag on for years and that Russia can outlast the attention span of the West, says defense expert Peter Roberts in an interview with Radio Free Europe/Radio Liberty's Vazha Tavberidze. For Ukraine, much will depend on the country's ability to step up its own military production, with its Western partners playing a role, he argues.


 

De documentaire The Kyiv Files laat zien hoe het leven van burgers in Oekraïne ten tijde van de Sovjet-Unie tot in detail werd vastgelegd door de geheime dienst. Sinds 2017 zijn de archieven van de repressieve staatsorganen in Oekraïne voor iedereen toegankelijk. Wabke Waaijer sprak met de Nederlandse regisseur Walter Stokman die op zoek ging naar mensen die in de Sovjetjaren tot in de slaapkamer werden gevolgd.


 

Het regime van de Belarussische president Loekasjenko heeft een repressiecampagne ontketend om netwerken van politieke gevangenen en hun families te breken. Invallen en aanhoudingen zijn gericht tegen mensen die hulp verlenen of krijgen via onderlinge solidariteit of de Belarussische diaspora. Het is de volgende fase in de maximale isolatie van politieke tegenstanders door het regime. Prominente politieke gevangenen zijn al een jaar volledig afgesloten van de buitenwereld. Hoe het met hen gaat is onbekend.
 


Twee‍ jaar oorlog. Bijeenkomsten van The Moscow Times en de Perestrojkast

Dinsdag 6 februari organiseert The Moscow Times in de Rode Hoed te Amsterdam een avond onder de titel Two years of war. And the future of exiled Russian journalism. Sprekers zijn o.a. de Oekraïens-Russische cineast Aleksandr Rodnjanski, de journalisten Marina Ovsjannikova, John Sweeney, Michail Fisjman, Pjotr Sauer en burgemeester Femke Halsema. Kaarten hier te bestellen.

 

Op maandag 12 februari gaat de Perestrojkast live. In een speciale uitzending vanuit Nieuwspoort duiken Kysia Hekster en Bob Deen in de vooruitzichten voor Oekraïne twee jaar na de Russische invasie. Er zijn nog kaarten te koop.