Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Rusland heeft Westen niet meer nodig, Kremlin verzekert zich van Yandex en kiesraad dwarsboomt Nadezjdin

Rusland heeft Westen niet meer nodig, Kremlin verzekert zich van Yandex en kiesraad dwarsboomt Nadezjdin

 

Beste Bezoeker, 

 

Deze week maakte Hella Rottenberg voor Raam op Rusland de balans op van Ruslands breuk met het Westen. Volgens Moskou is het een 'blessing in disguise'. Grootspraak? Of heeft het Kremlin de wind in de zeilen?


Het tot voor kort in Nederland geregistreerde Yandex is teruggehaald naar Moskou en daarmee in de greep van de overheid. Dénis van Vliet schetst de chicanes die hieraan vooraf gingen.

 

Kandidaat Boris Nadezjdin lijkt te worden uitgesloten van de presidentsverkiezingen in Rusland. Volgens de Centrale Kiescommissie bevatten de documenten die zijn kandidatuur ondersteunen te veel fouten.

 

Sergey Vakulenko schrijft dat Oekraïense luchtaanvallen op Russische infrastructuur vooral effect hebben door de combinatie met Ruslands internationale isolement. Daardoor kan kapotte apparatuur moeilijk worden vervangen.

 

Twee jaar na de inval in Oekraïne lijkt Rusland vol zelfvertrouwen over zijn internationale koers. Rusland kan prima zonder het Westen verder en is druk bezig een alternatief te scheppen voor een wereldorde die de Amerikaanse hegemonie vervangt. Zo valt althans te lezen in Russische beleidsstukken. Hebben we te maken met grootspraak of heeft het Kremlin de wind in de zeilen?, vraagt Hella Rottenberg zich af.


 

Yandex was de trots van een nieuwe duurzame economie in Rusland. Maar tot ergernis van de regering was het innovatieve techbedrijf in Nederland gevestigd en zodoende deels ongrijpbaar. Gedwongen door sancties uit Brussel en oekazes uit het Kremlin is Yandex nu teruggehaald naar de moederschoot in Moskou. Dénis van Vliet schetst de chicanes die leidden tot de splitsing.


 

Kandidaat Boris Nadezjdin lijkt te worden uitgesloten van de presidentsverkiezingen in Rusland. De Centrale Kiescommissie zou bij verificatie van de ruim 105.000 handtekeningen die Nadezjdin woensdag 31 januari had overgelegd, hebben vastgesteld dat 15,348 procent van de ingediende documenten fouten bevat. Nadezjdin kan van deelname aan de verkiezingen worden uitgesloten, want in de ondersteuningslijsten mag volgens de Russische kieswet slechts 5 procent incorrect zijn.


 

Ukrainian aerial attacks on Russian infrastructure could cause significant problems as international isolation makes it harder for Russian companies to replace broken equipment, writes Sergey Vakulenko in an article for Carnegie Politika.