Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Zelensky waagt populaire generaal te vervangen, Marioepol herbouwd voor rijke Russen, kritische film Meester en Margarita is hit in Rusland en Poetin bezoekt Kaliningrad

Zelensky waagt populaire generaal te vervangen, Marioepol herbouwd voor rijke Russen, kritische film Meester en Margarita is hit in Rusland en Poetin bezoekt Kaliningrad

 

Beste Bezoeker, 

 

Na maandenlange speculaties heeft president Volodymyr Zelensky op 8 februari generaal Zaloezjny vervangen door generaal Syrsky. Is dit het einde van de meningsverschillen tussen de politieke en militaire top? vraagt Laura Starink.


In geruïneerd Marioepol halen de Russische bezetters hele wijken tegen de grond en bouwen dure appartementen, waarvoor de achtergebleven bewoners niet in aanmerking komen. Alla Konstantinova ging kijken en sprak met de bewoners. 

 

De nieuwe verfilming van Michaïl Boelgakovs cultroman De Meester en Margarita is een doorslaand succes in Rusland. Andrej Archangelski treft vooral de onderliggende boodschap: het stalinisme en het poetinisme zijn synoniemen van het Kwaad.

 

Bram Jongejan interviewde een docent geschiedenis uit Moskou. In haar dagelijks worsteling met de realiteit van een land in oorlog gebruikt ze het verplichte lesmateriaal van de Russische overheid om met haar leerlingen in gesprek te gaan. 

 

Eind januari bezocht Vladimir Poetin onverwacht de Kant Universiteit in KaliningradOleg Klimov beschrijft het raadselachtige bezoek.

 

 

Na maandenlange speculaties heeft president Volodymyr Zelensky op 8 februari generaal Valeri Zaloezjnyde vervangen door generaal Oleksandr Syrsky. Voor de president moet het derde jaar van de oorlog in het teken staan van professionalisering en overwinning. Maar zijn de meningsverschillen tussen politieke en militaire top hiermee verdwenen? vraagt Laura Starink


 

During a nearly three-month-long Russian siege of Mariupol the city has been almost completely damaged and huge parts have been literally destroyed.  Entire districts are being demolished to make way for sea-view apartments which are too expensive for former residents, writes Alla Konstantinova after visiting the town in an article for independent Russian news outlet Mediazona.


 

De nieuwe verfilming van Michaïl Boelgakovs cultroman De Meester en Margarita is een doorslaand succes in Rusland. De censuur brengt de kijkers ertoe om in de film dingen op te merken die ze vroeger niet zagen, schrijft onze cultuurcriticus Andrej Archangelski. Militaristen en patriotten zijn verontwaardigd dat een film die volgens hen een kritiek is op de oorlog en het regime door de staat gefinancierd is en in de bioscopen draait. 


 

Als jonge docent geschiedenis op een privéschool in een voorstad van Moskou worstelt Galina dagelijks met de realiteit van een land in oorlog. In een interview met docent maatschappijleer Bram Jongejan vertelt ze hoe door onderwijs haar eigen denkbeelden veranderden, en hoe ze nu zelf het verplichte lesmateriaal van de Russische overheid gebruikt om met haar leerlingen in gesprek te gaan. 


 

Eind januari bezocht Vladimir Poetin onverwacht de Kant Universiteit in Kaliningrad, een exclave die over land alleen nog per trein bereikbaar is voor Russen. Door de sancties is een treinreis naar Kaliningrad de goedkoopste route naar Europa. Voor Poetin is Kaliningrad de meest westelijke militaire voorpost van Rusland. Oleg Klimov over een raadselachtig bezoek.