Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Navalny's betekenis, de val van Avdiivka en balans van twee jaar invasie

Navalny's betekenis, de val van Avdiivka en balans van twee jaar invasie

 

Beste Bezoeker, 

 

Naar aanleiding van de schokkende dood van Aleksej Navalny in gevangenschap stuurden Russische auteurs van Raam op Rusland ons spontaan stukken, waarin zij hun gevoelens en gedachten uitten. Ze schrijven over de heldenmoed van de oppositieleider, zijn betekenis voor Rusland, de wetteloosheid en wreedheid van Poetins regime en de opdracht dat zijn offer niet vergeefs is geweest. Wij publiceerden de artikelen van onze columnist Andrej Archangelski en de jurist Sergey Vasiliev. Ook door een deel van de Oekraïners en Belarussen is Navalny's dood als een verlies ervaren.

 

De maandenlange strijd om het stadje Avdiivka is beslecht in het voordeel van de Russen. Naar het zich laat aanzien hebben de Oekraïense bevelhebbers te laat besloten tot de terugtrekking. Het gevolg is dat vermoedelijk honderden soldaten krijgsgevangen gemaakt of gedood zijn.

 

Het is deze week twee jaar geleden dat Poetin het bevel gaf voor een grootschalige invasie van Oekraïne. In vijf afleveringen maken wij de balans op van de oorlog en haar gevolgen in Oekraïne, Rusland en de geopolitieke toestand. Deze week de humanitaire gevolgen.

 

De dood van Aleksej Navalny in een strafkamp boven de Poolcirkel is een enorme klap voor Russen die het Poetin-regime verafschuwen. Zijn moed en doorzettingsvermogen maakten hem een voorbeeld van velen. Maar zijn echte betekenis is dat hij een apolitieke natie heeft geleerd dat alleen hardnekkig en dagelijks politiek bedrijven het land kan veranderen, zegt cultuurcriticus Andrej Archangelski. Het lijkt of Poetin daar met politieke moord definitief mee heeft afgerekend, maar dat zaad zal ooit vrucht dragen.


 

Navalny's death last Friday came as a shock, although it hardly surprised anyone. Millions of Russians cherished the hope that Navalny would survive and lead them to a 'Beautiful Russia of the Future'. A deceptive mirage? Not quite, writes Associate Professor of Criminal Law at the University of Amsterdam Sergey Vasiliev. Placing Navalny's martyrdom in the context of Putin's ongoing persecution of political opponents, he argues that his death gives Russians the historical responsibility to make sure his sacrifice does not prove pointless.


 

Democraten in Oekraïne en Belarus zijn minder verrast of geschokt door de dood van Aleksej Navalny dan hun geestverwanten in Rusland, Europa en Amerika.Zijn opvattingen over de rol van Rusland maakten hem impopulair.  Maar dat wil niet zeggen dat zijn dood in een Russisch strafkamp de (democratische) gemeenschap in Oekraïne en Belarus onverschillig laat.


 

Oekraïne heeft zich teruggetrokken uit Avdiivka. Voor Rusland is het het eerste grote succes sinds de inname van Bachmoet, negen maanden geleden. Aan Oekraïense zijde beginnen de nijpende munitietekorten hun tol te eisen. Bovendien raakten bij de chaotische terugtrekking uit Avdiivka honderden Oekraïense soldaten vermist.


 

Op 24 februari 2022 startte Rusland de grootschalige invasie van Oekraïne. Twee jaar later inventariseert Raam op Rusland de feiten, voor zover bekend. Waar we vorig jaar antwoord gaven op de belangrijkste vragen rond de aanloop naar de oorlog, kijken we nu naar de gevolgen van de invasie. In een vijfdelige serie komen de humanitaire, geopolitieke, militaire, binnenlandse en economische gevolgen voor zowel Rusland als Oekraïne aan bod. Deze week Deel 1: de humanitaire gevolgen.