Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Kyiv stelt zich in op lange oorlog, de geopolitieke gevolgen van de invasie in kaart, Russen in Letland vrezen uitzetting, en wat verklaart Oekraïne’s verrassende successen op zee?

Kyiv stelt zich in op lange oorlog, de geopolitieke gevolgen van de invasie in kaart, Russen in Letland vrezen uitzetting, en wat verklaart Oekraïne’s verrassende successen op zee?

 

Beste Bezoeker, 

 

Journalist Denis Trubetskoy bericht over de stemming in Kyiv, waar men zich deze winter heeft moeten leren instellen op een lange oorlog. De regering staat voor lastige dilemma’s, maar van opgeven is geen sprake. Mike Eckel van Radio Free Europe brengt de verrassende Oekraïense successen op zee in kaart. Hoe is het mogelijk dat een land zonder marine erin slaagt een derde van de Russische Zwarte Zeevloot tot zinken te brengen? Verder deze week het tweede deel in de serie ‘Twee jaar na de invasie’: de geopolitieke gevolgen van de oorlog. Wie steunt wie, en hoe zijn de mondiale krachtsverhoudingen sinds februari 2022 verschoven? En vorige maand kregen bijna duizend Russen in Letland een brief met het verzoek het land te verlaten. Alhoewel de stap omstreden is, lijkt het onwaarschijnlijk dat de Letten zullen inbinden, schrijft historicus Jeroen Bult.

 

Twee jaar na het begin van de Russische grootschalige invasie en tien jaar na het begin van de oorlog tegen Oekraïne, zijn Oekraïners meer uitgeput dan wie ook. De hoop op een snel einde van de oorlog is vervlogen, de bevolking stelt zich in op een lange strijd. En Poetin onderschat nog steeds de kracht van zijn tegenstander. Journalist Denis Trubetskoy bericht vanuit Kyiv over de stemming.  


 

Russia doesn’t rule the Black Sea anymore. In a classic asymmetric drone-campaign Ukraine, under siege and without a navy, has been able to hammer Russia’s fleet. The Ukrainian achievements are both a moral victory and a tactical victory. Mike Eckel of Radio Free Europe reports.


 

Op 24 februari 2022 begon Rusland een grootschalige invasie in Oekraïne. Nu twee jaar later inventariseert Raam op Rusland de gevolgen van deze oorlog. We kijken in een vijfdelige serie naar de humanitaire, geopolitieke, militaire, binnenlandse en economische consequenties voor zowel Rusland als Oekraïne. Deze week deel 2.


 

In januari 2024 ontvingen 985 inwoners van Letland met een Russisch paspoort een brief van de Letse Migratiedienst met het verzoek om het land, waar zij soms al decennia wonen, te verlaten. Het is een gevolg van de maatregel die een permanente verblijfsvergunning koppelt aan kennis van de Letse taal. Hoewel het de toch al gespannen verstandhouding met Rusland op scherp stelt, is de kans dat Letland zal inbinden nihil, schrijft Jeroen Bult.