Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Russen overwinnen angst dankzij de Navalny's , Transnistrië vraagt Rusland om bescherming, Poetin op weg naar autarkie, en krijgt Rusland de rekening voor Oekraïense wederopbouw?

Russen overwinnen angst dankzij de Navalny's , Transnistrië vraagt Rusland om bescherming, Poetin op weg naar autarkie, en krijgt Rusland de rekening voor Oekraïense wederopbouw?

 

Beste Bezoeker, 

 

De onverwacht grote opkomst bij de begrafenis van Aleksej Navalny was ook voor het Kremlin een verrassing. Dat duizenden hun angst overwonnen is volgens Laura Starink te danken aan de onverzettelijke familie Navalny. Oekraïne wil bevroren Russische tegoeden inzetten voor de wederopbouw van het land. Welke haken en ogen zitten er aan dit plan? In Poetins jaarlijkse ‘troonrede’ voor het parlement liet hij er geen twijfel over bestaan: toenadering tot het Westen blijft ondenkbaar. Hij slaat de weg in van de autarkie. Twee dagen voor deze toespraak wendden de separatistische leiders van Transnistrië zich tot Rusland voor ‘bescherming’. Volgens Andy Heil hoopt de elite van het de facto staatje zo hun persoonlijke belangen te beschermen tegen economische maatregelen uit Chisinau. En deze week het derde deel in de serie ‘Twee jaar na de invasie’: de economische gevolgen van de oorlog. Wat doet de oorlog met het investeringsklimaat in Oekraïne en Rusland, en hebben de westerse sancties effect?

 

 

Ook voor het Kremlin moet de onverwacht grote opkomst bij de begrafenis van Aleksej Navalny een verrassing zijn geweest. Dat vele duizenden hem de laatste eer kwamen bewijzen en hun afschuw over Poetin uitten was te danken aan Navalny's moedige moeder Ljoedmila, die sterker bleek dan het Kremlin. Maar zal die saamhorigheid standhouden in een land waar oorlogspropaganda het brute regime de vrije hand geeft, vraagt Laura Starink zich af.


 

The almost two-year-long Russian assault has inflicted huge losses on Ukraine. In order to cover partially the damage, Ukraine wants the Russian assets that have been frozen in Western countries to be transferred to Ukraine. However, Ukraine's plans for a compensation mechanism faces serious obstacles. Marcin Jędrysiak from the Polish think tank OSW sketches the problems and possibilities to make Russia pay.


 

Rusland gaat voort op de weg richting autarkie. In zijn jaarlijkse ’troonrede’ voor het parlement liet president Vladimir Poetin er geen twijfel over bestaan dat toenadering tot het Westen ondenkbaar blijft en dat hij zijn kaarten zet op de ontwikkeling van een nationale economie met zo min mogelijk internationale connecties.


 

On February 28, during a rare gathering in Tiraspol, the Transdniester separatist leadership appealed to Moscow for ‘protection’. Given the alarmist speculations about a possible annexation announcement in the run-up to the ‘congress’, Moldova seemingly dodged a bullet. Andy Heil from Radio Free Europe argues that the real aim of the much discussed meeting was to protect the elite from economic measures that would harm their personal interests.


 

Deze week het derde deel in de serie ‘Twee jaar na de invasie’: de economische gevolgen van de oorlog. Wat doet de oorlog met het investeringsklimaat in Oekraïne en Rusland, en hebben de westerse sancties effect?