Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Wat te verwachten na Poetins herverkiezing, wat bedoelde Macron, Movies that Matter en de militaire ontwikkelingen sinds invasie

Wat te verwachten na Poetins herverkiezing, wat bedoelde Macron, Movies that Matter en de militaire ontwikkelingen sinds invasie

 

Beste Bezoeker, 

 

Na Poetins herverkiezing van afgelopen weekend inventariseert Hubert Smeets de beleidsveranderingen die we de komende tijd kunnen verwachten. Komt er een nieuwe mobilisatie- en repressiegolf? De Franse president Emmanuel Macron vindt dat Europa het sturen van grondtroepen niet moet uitsluiten om te voorkomen dat Rusland in Oekraïne wint. Brigade-generaal Han Bouwmeester denkt dat het zo'n vaart niet loopt. Gijs Kessler nam voor RAAM het programma van het Movies that Matter festival door. Dit jaar brengen vijf films over Oekraïne, twee over Rusland en één over Belarus de schokgolven van oorlogsdrama in beeldEn als laatste het vijfde deel uit de serie ‘Twee jaar na de invasie’: de militaire ontwikkelingen. Hoeveel Oekraïens grondgebied heeft Rusland de afgelopen tien jaar bezet? Wat zijn de materiële krachtsverhoudingen, en hoe veranderen die?

 

Poetin heeft vrij spel. De verkiezingsuitslag, hoe ongeloofwaardig ook, geeft het Kremlin de mogelijkheid om verder te bouwen aan een bunkermaatschappij in permanente oorlog. Welke beleidsveranderingen zijn er komende tijd te verwachten? Hubert Smeets inventariseert enkele mogelijke koerswendingen die een indicatie kunnen zijn voor het nieuwe Rusland dat Poetin in zijn vijfde ambtstermijn in petto heeft.


 

De Franse president Macron vindt dat Europa ‘alles’ moet doen om te voorkomen dat Rusland in Oekraïne wint. Met dat ‘alles’ suggereert hij dat het sturen van grondtroepen niet uitgesloten is. Zijn uitspraken hebben flinke ophef veroorzaakt in de Europese hoofdsteden. Volgens brigade-generaal Han Bouwmeester richtte Macron zijn boodschap aan drie personen: bondskanselier Scholz, president Poetin en Donald Trump.


 

Van 22 tot 30 maart vindt in Den Haag het Movies that Matter festival plaats, het jaarlijks terugkerend podium voor films op het gebied van mensenrechten. In het programma dit jaar veel aandacht voor de Russisch-Oekraïense oorlog en de schokgolven die het in de wijde omgeving teweeg bracht. Gijs Kessler nam het programma door en zet voor RAAM op een rijtje wat er te zien is: vijf films over Oekraïne, twee over Rusland en één over Belarus.


 

Deze week het vijfde en laatste deel in de serie ‘Twee jaar na de invasie’: de militaire gevolgen van de oorlogHoeveel Oekraïens grondgebied heeft Rusland de afgelopen tien jaar bezet? Wat zijn de materiële krachtsverhoudingen? En wat is het effect van sabotage en cyberaanvallen?