Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Aanslag Crocus City confronteert Kremlin met eigen zwakte, waarom IS het op Rusland gemunt heeft, en Oekraïense jongeren heropgevoed in tienercentra

Aanslag Crocus City confronteert Kremlin met eigen zwakte, waarom IS het op Rusland gemunt heeft, en Oekraïense jongeren heropgevoed in tienercentra

 

Beste Bezoeker, 

 

Met iedere geweldsdaad tegen Rusland, krijgt de Russische propaganda het moeilijker. De verschrikkelijke realiteit laat van zich horen, schrijft onze columnist Andrej Archangelski na de aanslag op Crocus City Hall.

De aanslag is opgeëist door IS. Volgens Westerse inlichtingendiensten gaat het om de tak 'IS-Khorasan'. Meduza legt uit wie dit zijn, en waarom zij het op Rusland gemunt hebben.

Daarnaast deze week meer over 
Oekraïense jongeren in Rusland en de bezette gebieden. In zogenaamde Federale Tienercentra wordt hun Oekraïense verleden ‘uitgewist’ en de Russische identiteit gepromoot. 

 

De terreuraanslag in Crocus City Hall in Moskou confronteert Poetins regime met het feit dat ook staatsgeweld niet almachtig is. Er bestaat altijd een nóg primitievere vorm: ongemotiveerd, irrationeel en ‘naakt’ geweld. Dat het Kremlin de tragedie aangrijpt om zijn eigen macht te rechtvaardigen is volgens cultuurcritics Andrej Archangelski weinig verrassend. Maar de scheur die het daarmee veroorzaakt in zijn eigen propaganda is dat wel. 


 

Islamic State (IS) claimed the terrorist attack at the Crocus City Hall in Moscow. Radical Islamists have long accused Russia for 'oppressing Muslims' both at home and abroad. IS propaganda mentions Russia’s past military campaigns in Afghanistan and Chechnya, as well as Moscow’s intervention in support of Bashar al-Assad’s government in Syria.


 

Al sinds het begin van de invasie wordt in opdracht van president Poetin gewerkt aan de zogenaamde 'socialisatie' oftewel heropvoeding van tieners uit Oekraïne. Hiervoor zijn zogenaamde tienercentra opgericht. De onafhankelijke Russische nieuwssite Meduza deed onderzoek naar de activiteiten van de tienercentra, evenals naar de richtlijnen voor leraren en maatschappelijk werkers. Het doel van deze aanpak is om de kinderen een Russische identiteit op te leggen en hun Oekraïense verleden uit te wissen.