Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Zelensky en Jermak spelen met vuur, belangrijk boek over Oekraïense geschiedenis, en wie stopt de Russische waanzin?

Zelensky en Jermak spelen met vuur, belangrijk boek over Oekraïense geschiedenis, en wie stopt de Russische waanzin?

 

Beste Bezoeker, 

 

Zelensky en Jermak hebben veel macht naar zich toe getrokken om Oekraïne snel en effectief te kunnen besturen. Maar de grote invloed van leiders zonder democratisch mandaat kan leiden tot politieke instabiliteit, schrijft Chris Colijn in zijn eerste stuk als onze correspondent in Kyiv.

Historicus Yaroslav Hrytsak plaatst de Oekraïense geschiedenis in een Europese contekst en opent onze ogen voor nieuwe interpretaties. Hubert Smeets bespreekt dit belangrijke boek. Een rechtsstaat is Rusland nooit geweest, maar sinds de ‘Heilige Oorlog’ tegen Oekraïne en het Westen verzinkt het land in geweld en het recht van de sterkste. Wie stopt de waanzin? vraagt Laura Starink zich af. De Russische activist Aleksandr Demidenko hielp Oekraïense vluchtelingen in de grensprovincie Belgorod. Na zijn arrestatie werd hij in voorlopige hechtenis mishandeld. Op 5 april overleed hij. Volgens het gevangeniswezen heeft Demidenko zelfmoord gepleegd.  

 

De ene na de andere Oekraïense topambtenaar wordt ontslagen, eerst binnen het leger en nu in de presidentiële administratie. Ze worden vervangen door mensen die loyaal zijn aan de president en zijn trouwste bondgenoot, Andri Jermak. Dat Zelensky’s team de macht naar zich toetrekt is in oorlogstijd geen verrassing, schrijft Chris Colijn. Maar de grote invloed van leiders zonder democratisch mandaat kan leiden tot politieke instabiliteit.


 

In zijn recent verschenen 'Ukraine. The Forging of a Nation' schetst historicus Yaroslav Hrytsak een breed en vergelijkend beeld van een Oekraïne dat sociaal en cultureel altijd als eigenstandig land heeft bestaan maar tot 1991 staatkundig nooit mocht ontstaan. Hubert Smeets bespreekt dit belangrijke boek.


 

Een rechtsstaat is Rusland nooit geweest, maar sinds de ‘Heilige Oorlog’ tegen Oekraïne en het Westen verzinkt het land in geweld en het recht van de sterkste, ziet Laura Starink. De leugens rondom de terroristische aanslag in de Crocus City Hall tonen dat Poetin zich totaal in zijn fanatisme heeft vastgebeten.


 

De Russische activist Aleksandr Demidenko, die als vrijwilliger honderden Oekraïense vluchtelingen bijstond en terugbracht naar hun land, is in voorlopige hechtenis overleden. Volgens het gevangeniswezen heeft Demidenko zelfmoord gepleegd.