Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Dick Berlijn over ónze oorlog, Hongaren in Transkarpatië, en lag er in 2022 bijna een akkoord in Istanbul?

Dick Berlijn over ónze oorlog, Hongaren in Transkarpatië, en lag er in 2022 bijna een akkoord in Istanbul?

 

Beste Bezoeker, 

 

Op 20 april keurde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een omvangrijk steunpakket goed voor Oekraïne. Generaal buiten dienst en voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn hoopt dat nu ook in Europa de steun voor Oekraïne toeneemt. 

 

In Foreign Affairs schetsten historicus Sergey Radchenko en Ruslandkundige Samuel Charap hoe in de lente van 2022 Russische en Oekraïense delegaties bijna tot een akkoord kwamen. Hubert Smeets laat zien dat Moskou echter niet serieus bereid was tot onderhandelen.

 

Volgens premier Orbán moet de Hongaarse minderheid in Transkarpatië worden beschermd tegen Oekraïense verdrukking. Hier denken de Oekraïense Hongaren zelf echter anders over, merkte Tijn Sadée tijdens zijn bezoek aan de regio. 


Andrei Kolesnikov betoogt in Carnegie Politika dat de oorlog tegen Oekraïne in Rusland een way of life is geworden. Een nieuw progressief belastingstelsel moet ervoor zorgen dat zij die zich direct inzetten voor een Russische overwinning hier de vruchten van plukken, op kosten van de hogere inkomens.  

 

Zaterdag 20 april keurde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden eindelijk een omvangrijk steunpakket goed voor Oekraïne. De Oekraïense strijdkrachten hebben inmiddels zo’n tekort aan munitie en luchtverdediging, dat ze de frontlinies en hun steden niet meer voldoende kunnen verdedigen tegen de onophoudelijke aanvallen van de Russen. Generaal buiten dienst en voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn hoopt dat het Westen nu beseft dat het conflict van Oekraïne ‘onze oorlog’ is en een strategie uitzet.


 

Half juni organiseert Zwitserland een ‘vredesconferentie’ in de hoop op een wapenstilstand in Oekraïne. Rusland heeft de Zwitserse regering al laten weten niet te komen. Twee jaar geleden, vlak vóór en ná het begin van de grootschalige invasie, leek de Russische regering nog wel bereid tot praten. Was het Kremlin toen wel serieus? In Foreign Affairs schetsten historicus Sergey Radchenko en Ruslandkundige Samuel Charap hoe in de lente van 2022 ‘onderhandelingen’ tussen Russische en Oekraïense delegaties bijna tot een akkoord leidden. Het stuk riep felle discussie op. Was Moskou een maand na de invasie serieus tot onderhandelen bereid? 


 

In het Oekraïense Zakarpattia wonen 100.000 Hongaren. Een 'arme verdrukte minderheid', volgens de Hongaarse premier Orbán, die de kwestie gebruikt om de Oekraïense EU-toetredingsonderhandelingen tegen te houden. Maar de Hongaren in Oekraïne vangen binnenlandse vluchtelingen op, vechten mee aan het front, en hebben best begrip voor de wet die hen verplicht 70% van het onderwijs in het Oekraïens te volgen, ziet journalist Tijn Sadée. In deze voorpublicatie van een hoofdstuk uit zijn binnenkort te verschijnen boek beschrijft hij Orbáns manoeuvres over de grens in Oekraïne.


 

The formation in Russia of a new concept of 'fairness' is testament to how long the war in Ukraine is expected to continue. The 'special military operation' is fast approaching a way of life, Andrei Kolesnikov argues for Carnegie Politika.