Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Georgië zet met nieuwe wet deur open voor repressie, Russische propagandaserie vol Sovjet-elementen, blitzkrieg tegen Sjojgoe, en het einde van westerse journalistiek in Rusland?

Georgië zet met nieuwe wet deur open voor repressie, Russische propagandaserie vol Sovjet-elementen, blitzkrieg tegen Sjojgoe, en het einde van westerse journalistiek in Rusland?

 

Beste Bezoeker, 

 

Een Moskoviet die in 2022 Radio Free Europe kritisch te woord stond, is veroordeeld tot vijf jaar werkkamp. Een waarschuwing voor buitenlandse media in Rusland: bemoei je met je eigen zaken, anders lopen jij en je bron gevaar. Dénis van Vliet zet de recentste feiten van een nieuwe repressiegolf op een rij.

 

In Georgië is de regeringspartij bezig een omstreden ‘buitenlandse-agentwet’ door het parlement te loodsen. Met de wet, geïnspireerd door vergelijkbare Russische wetgeving, zet het de deur open voor repressie en censuur.

 

De eerste twee delen van de serie ‘Buitenlandse agenten’ zijn onlangs uitgezonden op de Russische staatstelevisie. Undercover journalisten volgden prominente Russische emigranten in Europa. De film heeft alle elementen van Sovjet-propaganda in zich, schrijft cultuurcriticus Andrej Archangelski.

 

De arrestatie van onderminister van Defensie Timoer Ivanov betekent een deuk in het imago van minister van Defensie Sergej Sjojgoe. Volgens journalist Andrey Pertsev toont het aan dat invloedrijke individuen drukker zijn met hun eigen belangen dan met die van het regime. 

 

De Russische regering heeft een nieuwe golf van repressie ontketend tegen de pers: dit keer tegen landgenoten die werken voor buitenlandse media. Zo wil het Kremlin de berichtgeving verder breidelen. Dénis van Vliet zet de recentste feiten op een rijtje.


 

Regeringspartij Georgische Droom is bezig een omstreden ‘buitenlandse-agentwet’ door het parlement te loodsen. Met de wet, geïnspireerd door vergelijkbare Russische wetgeving, kan de partij mensenrechtenorganisaties en andere ngo’s de mond snoeren.


 

Net als in de Sovjettijd worden er in Rusland documentaires gemaakt over tegenstanders van het regime, de ‘vijanden van het volk’. De onlangs verschenen serie ‘Buitenlandse agenten’ van Arkadi Mamontov heeft alle elementen van Sovjet-propaganda in zich. Het enige waar het aan ontbreekt is een positief alternatief, concludeert cultuurcriticus Andrej Archangelski.


 

Last week's arrest of Deputy Defence Minister Timur Ivanov is the highest-profile corruption case in years. The influential opponents of Defence Minister Sergei Shoigu’s were able to conduct a blitzkrieg and unexpectedly stub his clan in the back. Journalist Andrey Pertsev argues that the system is at a loss as to how to respond: influential individuals are too busy defending their own interests, instead of those of the regime.