Partij van het Kremlin rijk door geheime subsidies

Pro-Kremlin partijen en kandidaten krijgen geheime overheidsfinanciering via contracten en subsidies. Verenigd Rusland, de partij van het Kremlin, ontvangt op deze manier veruit de meeste overheidssubsidie en bijdragen van bedrijven. Als gevolg van deze verborgen financiering is er bij verkiezingen geen eerlijke concurrentie mogelijk.
Dat concludeert de Russische verkiezingswaakhond Golos aan de vooravond van de Doema-verkiezingen van 18 september.

Golos, een ngo die in 2000 werd opgericht om het verkiezingsproces te kunnen waarnemen, is afgelopen juli verboden. De organisatie moet, aldus de uitspraak van de rechter, binnen zes maanden zijn geliquideerd.

De studie naar partijfinanciering geeft voorbeelden van bedrijven in handen van Doema-kandidaten, die extra steun krijgen van de lokale overheid. Met dit geld kunnen kandidaten hun campagne financieren. Golos heeft ook uitgezocht welke bedrijven meer dan 1 miljoen roebel gedoneerd hebben aan pro-Kremlin partijen.

Van de 241 bedrijven in de studie heeft Golos er 90 ontdekt die staatscontracten ontvingen. Meer dan 90% van die bedrijven gaven hun donatie aan Verenigd Rusland. Golos veronderstelt dat bedrijven een staatscontract krijgen, mits ze beloven een deel van de verdiensten aan Verenigd Rusland te schenken. ‘Verenigd Rusland heeft een uitgebreid stelsel van donoren die staatscontracten ontvangen,’ zegt Stanislav Andrejtsjoek, de opsteller van het rapport.

Defensie en energie

Vooral het ministerie van Defensie en hieraan gelieerde organisaties verlenen contracten waaruit Verenigd Rusland donaties ontvangt. Daarnaast zijn een aantal regio’s met grote gas- en olievooraden als verborgen donoren terug te vinden in de rapportage. Het gaat om Basjkirië, Tatarstan, Tjoemen en Jamalo-Nenets.

Alleen de vijf grootste politieke partijen in Rusland krijgen rechtstreeks subsidie van de overheid. Dit zijn Verenigd Rusland, de Communistische Partij, de Liberale Democraten van Zjirinovski, Rechtvaardig Rusland van voormalig senaatsvoorzitter Mironov en de liberale partij Jabloko. Jabloko haalde in 2011 echter niet de kiesdrempel van 7 procent en is daarom niet in de Doema vertegenwoordigd.

Tussen deze vijf partijen zijn enorme verschillen. Verenigd Rusland heeft bijna 30 keer zoveel geld ter beschikking als Jabloko, en 3,3 keer zoveel als de op één na rijkste partij, de Communistische Partij van Rusland. Van contributie van leden zijn de partijen niet of nauwelijks meer afhankelijk. Kleine partijen, met uitzondering van Communistisch Rusland, vragen niet eens om contributie voor lidmaatschap.

Aanbevelingen

Golos geeft als aanbevelingen:
- Een serieuze analyse van de disbalans in de financiering door de Centrale Kiescommissie;
- Stimuleren van contributies van leden en gewone burgers aan politieke partijen;
- Transparantie over verborgen financiering en wetgeving die dit verbiedt;
- Controle van de herkomst van donaties boven de 100.000 roebel;
- Verbod op overheidssubsidie aan bedrijven waarvan de eigenaar kandidaat is voor federale, regionale of plaatselijke politieke vertegenwoordiging.

Bronnen: Golos, The Moscow Times, Gazeta.ru

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.