Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Kansen van Oekraïense integratie in de EU, de balanceer-act van Franciscus, het Russisch verzet, en de politieke gevolgen van twee jaar oorlog

Kansen van Oekraïense integratie in de EU, de balanceer-act van Franciscus, het Russisch verzet, en de politieke gevolgen van twee jaar oorlog

 

Beste Bezoeker, 

 

Oekraïense integratie in de EU moet gezien worden als kans, in plaats van als risico. Dat was de conclusie van het REKA symposium van 4 maart, dat RAAM organiseerde in samenwerking met Open Door Ukraine en het Nederlands Helsinki Comité. Verder legt Dénis van Vliet deze week uit waarom de oproep van Paus Franciscus aan de Oekraïners om aan te sturen op vredesonderhandelingen niet uit de lucht komt vallen. De Russische oppositie vraagt Westerse leiders Poetin niet te accepteren als legitieme president na de verkiezingen van komend weekend. Een belangrijke boodschap van een beweging met macht, schrijft Kristina Petrasova van Free Russia NL. En als laatste het vierde deel uit de serie ‘Twee jaar na de invasie’: de politieke gevolgen. Wat zijn op dit moment de argumenten voor het beëindigen of voortzetten van de oorlog in zowel Oekraïne als Rusland? En hoe staat het met de publieke opinie en persvrijheid in beide landen?

 

'What is Europe willing to do to protect its own security and defence?' It was the opening question of former top diplomat François Heisbourg at a REKA Symposium on EU–Ukraine relations in The Hague on March 4, organised by Raam op Rusland, Open Door Ukraine and the Netherlands Helsinki Committee. According to Heisbourg, Europe is facing the 'only imperial project left' on the continent but is still guided by fear of escalation. Meanwhile, 'the United States is currently not providing any military aid to Ukraine. From a Ukrainian point of view, Trump is already in power.'


 

Paus Franciscus vindt dat het van ‘moed’ zou getuigen als de Oekraïners met een gehesen ‘witte vlag’ gingen aansturen op vredesonderhandelingen met het Kremlin. Hoon was zijn deel. Toch komt de oproep van de kerkleider volgens Dénis van Vliet niet uit de lucht vallen. Als sinds hij in 2013 begon aan zijn pontificaat laveert de paus in de hoop op betere betrekkingen met de patriarch in Moskou zonder zijn gezag onder de Europese christenen te verliezen.


 

De Russische oppositie roept Westerse leiders op Poetin niet te accepteren als legitieme president na de 'verkiezingen' van komend weekend. Een belangrijke boodschap van een beweging met macht, schrijft Kristina Petrasova, bestuurslid van Free Russia NL. 'Wij verdienen een plek aan tafel in het Westerse debat over ons eigen land in de grootste crisis van de eeuw,' schrijft Petrasova. Ze reageert met haar betoog op Hubert Smeets, expert van RAAM, die de oproep 'zinloos' en de oppositie  ’machteloos’ noemt. 


 

Deze week het vierde deel in de serie ‘Twee jaar na de invasie’: de politieke gevolgen van de oorlog. Wat zijn na twee jaar invasie de argumenten voor het beëindigen of voortzetten van de oorlog in zowel Oekraïne als Rusland? En hoe staat het met de publieke opinie en persvrijheid in beide landen?