Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Grensstad Charkiv zwaar onder vuur, nieuwe mobilisatiewet moet Oekraïne aan nieuwe rekruten helpen en zware overstromingen in Rusland en Kazachstan

Grensstad Charkiv zwaar onder vuur, nieuwe mobilisatiewet moet Oekraïne aan nieuwe rekruten helpen en zware overstromingen in Rusland en Kazachstan

 

Beste Bezoeker, 

 

Oekraïne bereidt zich voor op een mogelijk groot Russisch zomeroffensief tegen Charkiv, zo schrijft voormalig ambassadeur Robert Serry in zijn oorlogsdagboek vanuit Oekraïne. Wat staat de tweede stad van Oekraïne eigenlijk te wachten? En wat is voor Rusland het belang van Charkiv, waar het verzet tegen de Russen al tien jaar aanhoudt? Laura Starink schetst de geschiedenis van de stad en de huidige situatie.


De Oekraïense journalist Denis Troebetskoj neemt voor Raam de nieuwe mobilisatiewet onder de loep, die onlangs door het parlement werd aangenomen. Of de wet het gewenste effect zal hebben - meer rekruten - staat niet vast. 

In Siberië en de Oeral zijn de afgelopen weken grote gebieden onder water komen te staan door overstromingen. Verschillende rivieren in Rusland en Kazachstan zijn buiten de oevers getreden. De Russische autoriteiten falen opzichtig.

 

Oekraïne bereidt zich voor op een mogelijk groot Russisch zomeroffensief tegen Charkiv. Als die stad valt, dan komt er een nieuwe golf van misschien wel een miljoen vluchtelingen uit op ons af. Precies wat Poetin wil, aldus oud-ambassadeur Robert Serry in deel 15 van zijn oorlogsdagboek voor Raam.


 

Van alle grote steden in Oekraïne loopt Charkiv op dit moment het grootste gevaar. Staat de stad het lot van de totaal verwoeste havenstad Marioepol te wachten? Wat is het belang van de grensstad voor Rusland en welke rol speelde ze in de Russische oorlog tegen Oekraïne die tien jaar geleden begon? Laura Starink schetst de geschiedenis van een stad die zich hardnekkig blijft verzetten.


 

Dat Oekraïne steeds nieuwe rekruten nodig heeft lijdt geen twijfel. Maandenlang heeft het parlement gediscussieerd over een nieuwe mobilisatiewet. Met de onlangs aangenomen wet zal niemand blij zijn. Sommigen vinden hem te mild, anderen te hard. De maatregelen zijn vooral bedoeld om de registratie van dienstplichtigen op orde te brengen, legt de Oekraïense journalist Denis Troebetskoj uit. Het is afwachten of de wet effect zal hebben.


 

Grote delen van Siberië en de Oeral hebben de afgelopen weken te maken met overstromingen. Het zijn de zwaarste overstromingen in decennia. De lokale autoriteiten in de getroffen Russische provincies falen opzichtig: ze verzwijgen dodelijke slachtoffers, wanbeleid leidde tot een reeks damdoorbraken en de hulpverlening komt traag op gang.