Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Europese verkiezingsprogramma's onder de loep, zuiveringen in de Russische defensietop, zeegrenzen en oorlogseconomie

Europese verkiezingsprogramma's onder de loep, zuiveringen in de Russische defensietop, zeegrenzen en oorlogseconomie

 

Beste Bezoeker, 


In de aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen van 6 juni inventariseert RAAM de verkiezingsprogramma’s van de Nederlandse partijen: waar liggen de overeenkomsten, en waar de verschillen als het om steun voor Oekraïne gaat? Nieuws dat het Russische ministerie van Defensie de zeegrenzen opnieuw wil berekenen leidde vorige week tot verontwaardiging in de Baltische landen. Zeerechtjurist Alex Oude Elferink wierp een grondige blik op het document dat aan de commotie ten grondslag lag, en ziet geen reden voor ongerustheid. Laura Starink zet de rondgaande verklaringen voor de Russische zuivering in de defensietop op een rij: van 'business as usual' tot angst voor een coup. Energie-expert Sergey Vakulenko dook voor het Carnegie Russia Eurasia Center in de Russische oorlogseconomie. Die doet het nu verrassend goed, ziet hij, al creëert het huidige beleid pijnlijke problemen voor de toekomst. En dNOS meldde op 29 mei dat er invallen zijn geweest bij een medewerker van FvD-Europarlementariër Marcel de Graaff in een onderzoek naar Russische inmenging. Het stuk dat Zdislava Pokorná en Dominika Píhová onlangs schreven over de context van deze zaak is hierdoor opnieuw relevant.

 

Terwijl in Nederland de kabinetsformatie nog loopt, kunnen de Nederlanders op 6 juni naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen. Er staat in Brussel veel op het spel. Opiniepeilers houden rekening met winst voor de partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor het Europees beleid, zoals de steun voor Oekraïne en de relatie met Rusland. RAAM inventariseert de verkiezingsprogramma’s van de Nederlandse partijen.  


 

Last week a page with information on a draft decree on a Russian Government website led to questions as to whether the Russian Federation intended to put the maritime boundaries with its Baltic neighbors into question. On Wednesday, the page had been pulled down from the web. It led to speculations and political turmoil as to what this was all about. Law of the sea expert Alex Oude Elferink carefully read the draft and sees no reason to believe that Russia intends to change the internationally agreed sea borders.


 

Na het ontslag van minister van Defensie Sergej Sjojgoe volgde een zuivering in de top van zijn ministerie. Wijst dat op onvrede over het verloop van de oorlog? Op een routinematige ronde tegen hemeltergende corruptie? Op simpele herverdeling van baantjes? Of op angst voor een coup? Laura Starink zet de rondgaande verklaringen op een rij.


 

By most traditional measures, the Russian economy is in surprisingly good shape, writes energy-expert Sergey Vakulenko for Carnegie Russia Eurasia Center. However, these metrics may be deceitful when analyzing the true nature of Russia’s wartime economy and the challenges that Russian President Vladimir Putin and his successors will face going forward.


 

De NOS meldde op 29 mei dat er invallen zijn geweest bij een medewerker van FvD-Europarlementariër Marcel de Graaff in een onderzoek naar Russische inmengingZdislava Pokorná en Dominika Píhová van de Tjechische krant Deník N schreven onlangs voor RAAM over de context van deze zaak.