Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Een Nederlandse supermarktketen wordt Russisch, het lot van Oekraïense oligarchen, Jevgenia Kara-Moerza en een afscheidsbrief

Een Nederlandse supermarktketen wordt Russisch, het lot van Oekraïense oligarchen, Jevgenia Kara-Moerza en een afscheidsbrief

 

Beste Bezoeker, 


Het Kremlin dwingt supermarkt- en drogisterijketens om zich helemaal in Rusland te vestigen, schrijft Dénis van Vliet. Daarmee breekt de overheid onder andere de economische macht van oligarch Michail Fridman.

 

De Oekraïense oligarchen zijn door de oorlog buiten beeld geraakt, maar dat wil niet zeggen dat ze nooit meer terugkomen. Chris Colijn legt uit wat er met deze schimmige zakenlieden is gebeurd.

 

De Oekraïense legerarts Iryna 'Cheka' Tsybukh kwam deze week om aan het front bij Charkiv. Haar broer deelde een afscheidsbrief die Tsybukh voor haar dood aan hem schreef.

 

Wabke Waaijer sprak met Jevgenia Kara-Moerza, de vrouw van de Russische oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza, die een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit vanwege zijn kritiek op het regime van Poetin.

 

Op papier is het bedrijf X5 Retail Group Nederlands. Nog wel, want in Rusland is nu een 'hervestigingsprocedure' in het leven geroepen die het bedrijf helemaal Russisch moet maken. Volgens Dénis van Vliet wil het Kremlin hiermee niet alleen zijn greep op de supermarktketen vergroten, maar ook de economische macht van oligarch Mikhail Fridman breken.


 

Een select groepje schimmige zakenlieden speelde voorafgaand aan de Russische invasie een grote rol in de Oekraïense politiek en media. Door de oorlog zijn ze nu naar de achtergrond verdwenen. Dat ze buiten beeld zijn geraakt, is positief voor de ontwikkeling van Oekraïne, schrijft Chris Colijn, maar het wil niet zeggen dat ze nooit meer terugkomen.


 

Combat medic Iryna 'Cheka' Tsybukh died in action near the frontline in Kharkiv region last week. Last year, she wrote a farewell letter to her brother, 'just in case'. A day after her death, Yuriy Tsybukh shared his sister's impressive words on his Instagram page.  


 

Zoals het er nu naar uitziet, komt de 42-jarige oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza pas op zijn 66e vrij. Zijn echtgenote Jevgenia Kara-Moerza geeft de hoop niet op. In een interview met Wabke Waaijer roept ze de internationale gemeenschap op er alles aan te doen om het Poetin regime te doen vallen. ‘We willen Poetin hier, in Den Haag.’