Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

AI nieuwste mediawapen in Ruslands arsenaal, reacties op terugtrekken Biden, doodsteek voor Russisch toneel, en hoe apolitieke worden de Zomerspelen?

AI nieuwste mediawapen in Ruslands arsenaal, reacties op terugtrekken Biden, doodsteek voor Russisch toneel, en hoe apolitieke worden de Zomerspelen?

 

Beste Bezoeker, 

 

Met behulp van AI kan één iemand een desinformatiecampagne opzetten waar tot voor kort een heel 'trollenleger' aan te pas moest komen. Hoe werken deze nieuwe methoden? Welke bedrijven zitten erachter, en wat kun je ertegen doen? Dénis van Vliet zocht het uit.


RAAM peilt de reacties op het terugtrekken van Joe Biden uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In Moskou weet de politieke elite zich nog even geen raad met de nieuwe verhoudingen in de VS. In Kyiv is er voorzichtig sprake van opluchting.


Het draconische vonnis tegen regisseuse Jevgenia Berkovitsj en toneelschrijfster Svetlana Petritsjoek is de doodsteek voor het Russische toneel en de moderne kunst en cultuur in het algemeen, schrijft cultuurcriticus Andrej Archangelski. Toch zwijgt de elite.

 

Aan de Olympische Spelen die eind deze week van start gaan doen 15 Russische en 17 Belarussische sporters mee op ‘neutrale’ individuele titel. Benieuwd of daarmee sport en politiek gescheiden blijven, zoals het cliché wil? Lees dan het debat van vorig jaar op deze website terug.

 

Russische desinformatiecampagnes worden steeds geraffineerder. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) kan één iemand een desinformatiecampagne opzetten waar tot voor kort een heel 'trollenleger' aan te pas moest komen. Dit stelde Rusland in staat om vorig jaar op elk continent een desinformatiecampagne te voeren die de steun voor Oekraïne ondermijnt. Hoe werken deze nieuwe methoden? Welke bedrijven zitten erachter, en wat kun je ertegen doen? Dénis van Vliet zocht het uit.


 

In Moskou weet de politieke elite zich nog even geen raad met de nieuwe verhoudingen in de Verenigde Staten nu Joe Biden zich uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft teruggetrokken ten gunste van zittend vice-president Kamala Harris. In Kyiv is er voorzichtig sprake van een beetje opluchting omdat de kansen op een overwinning van Donald Trump en zijn anti-Oekraïense running mate J.D. Vance iets lijken af te nemen.


 

Lang was toneel in Rusland een vluchthaven voor het vrije woord. Met het draconische vonnis van een militaire rechtbank tegen regisseuse Jevgenia Berkovitsj en toneelschrijfster Svetlana Petritsjoek geeft de staat het signaal af dat ook ‘verkeerde ideeën’ voortaan zullen worden afgestraft. Het doel is dat deel van de samenleving dat de oorlog afwijst schrik aanjagen. Het is de doodsteek voor het Russische toneel en de moderne kunst en cultuur in het algemeen, schrijft onze cultuurcriticus Andrej Archangelski. En de elite zwijgt.


 

Rusland en Belarus zijn uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen in Parijs. Er doen wel 15 Russische en 17 Belarussische topsporters op ‘neutrale’ individuele titel mee aan het toernooi. Is daarmee gegarandeerd dat sport en politiek gescheiden blijven, zoals het cliché wil? Nee. Er blijven nog talrijke momenten voor controverse over. Genoeg reden om de bijdragen aan het debat van vorig jaar op deze website terug te lezen.