Oekraïne eist voor het eerst drone-aanval op Moskou op

Oekraïne doet steeds minder geheimzinnig over zijn drone-aanvallen op Moskou en andere locaties in Rusland. Nadat zondag 30 juli enkele gebouwen in het zakencentrum Moskou City door twee drones waren geraakt, eiste president Zelensky de aanval op de Russische hoofdstad zo goed als expliciet op. Twee dagen later volgde een nieuwe drone-aanval op dezelfde plek in Moskou. Het Kremlin zei daarop zich bedreigd te voelen.

drone attack on moscow
Drone-aanval op het zakencentrum van Moskou (foto twitter)

Op ‘de 522e dag van de zogenaamde “speciale militaire operatie” keert de oorlog geleidelijk aan terug naar het grondgebied van Rusland. Naar symbolische centra en militaire bases. Dat is een onvermijdelijk, natuurlijk en absoluut eerlijk proces’. zei Zelensky in zijn dagelijkse videoboodschap tot de Oekraïense bevolking.

Bij vorige drone-aanvallen op Moskou liet Zelensky zich veel omzichtiger uit.

Enkele dagen voor de jaarlijkse Overwinningsdag op 9 mei vloog een drone in de richting van het Kremlin. Het projectiel zou alleen wat schade op een dak hebben aangericht. De Oekraïense president ontkende toen elke betrokkenheid. ‘We vallen Poetin of Moskou niet aan. We vechten op ons eigen land en verdedigen onze dorpen en steden. Zelfs hiervoor hebben we niet genoeg wapens. Daarom gebruiken we ze nergens anders’, zei Zelensky indertijd.

Ongeveer vier weken later werd een chique villawijk in het westen van Moskou, waar ook president Poetin een buitenverblijf heeft, met drones aangevallen. De presidentiële topadviseur Michail Podoljak stak toen de draak met de daar in Barvicha en Zjoekovka wonende politieke en economische elite. De drone-aanval was het werk van kunstmatige intelligentie (AI), zei hij sarcastisch. ‘Misschien zijn niet alle drones bereid om Oekraïne aan te vallen en willen ze terugkeren naar hun makers en hun vragen stellen: waarom stuur je ons naar de kinderen van Oekraïne?’, aldus Podoljak eind mei. Desgevraagd zei hij dat Oekraïne er ‘met plezier naar kijkt’ en ook een toename van het aantal aanvallen voorspelt, maar dat Kyiv er ‘natuurlijk geen directe relatie’ mee heeft.

Represailles in Dnipro, Cherson en Krivyi Rih

De drone-aanval op Moskou City, een modern zakencentrum waar ook facilitaire diensten van het ministerie van Defensie zijn gevestigd, leidde alleen tot materiële schade aan twee gebouwen. Het vliegverkeer op en naar de nabijgelegen luchthaven Vnoekovo moest ook enige uren worden gestaakt. Er vielen geen gewonden.

Rusland reageerde onmiddellijk met veel zwaardere vergeldingsaanvallen. Bij een raketbeschieting van burgerdoelen in Kriviy Rih, de geboorteplaats van Zelensky, vielen zeker 6 doden en ruim 75 gewonden. Ook de provincie Cherson en de industriesteden Charkiv en Dnipro werden bij Russische represailles getroffen.

President Zelensky waarschuwde de Oekraïners dat ze zich moeten voorbereiden op de zoveelste Russische aanvalsgolf op (burger)locaties, die van vitaal belang zijn voor de Oekraïense economie. ‘We moeten ons ervan bewust zijn dat zowel vorig jaar als deze winter Russische terroristen onze energiesector en kritieke faciliteiten kunnen treffen’, aldus Zelensky.

De Russische regering wist zich geen raad met de twee opeenvolgende aanvallen op Moskou-City. Sergej Sjoigoe, de Russische minister van Defensie die kort daarvoor bij Kim Jong-un in Pjongjang was geweest om te onderhandelen over wapenleveranties vanuit Noord-Korea, bagatelliseerde de eerste drone-aanval nog. Sjoigoe kwalificeerde die als ‘wanhoopsdaad’ van de Oekraïners. Maar een dag later reageerde presidentieel woordvoerder Dmitri Peskov laconiek. Er is intussen sprake van een 'duidelijke dreiging' waartegen 'maatregelen worden genomen', aldus Peskov. Perschef Maria Zacharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte zelfs een vergelijking met de aanslagen op de VS van 9/11

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.