Russische tycoon klaagt Navalny aan voor smaad

Miljardair Alisjer Oesmanov klaagt activist Aleksei Navalny aan voor smaad. Zo riskeert Navalny nog geen twee dagen na zijn vrijlating een nieuwe celstraf. Navalny reageert laconiek op de aanklacht van Oesmanov: ‘Uitstekend, laat hem dat vooral doen.’

Oesmanov op het KremlinAlisjer Oesmanov op bezoek in het Kremlin, foto: Kremlin, 2015

Oesmanov is mede-eigenaar van de Engelse voetbalclub Arsenal. De oligarch staat bekend als een vertrouweling van het Kremlin en is eigenaar van een zakenimperium met onder andere de ijzerertsproducent Metalloinvest en een bedrijf voor mobiele telefonie.

De Ljoeblino-rechtbank in Moskou zegt nog geen details over de zaak te kunnen geven. Maar persbureau TASS meldt dat het uit vertrouwelijke bron heeft vernomen dat Oesmanov geen financiële compensatie eist, maar vraagt om zuivering van zijn naam die door Navalny zou zijn bezoedeld. Oesmanov bindt de strijd met Navalny aan om, naar eigen zeggen, zijn ‘eer en waardigheid te beschermen.’

Oesmanov wordt genoemd in de documentaire ‘Hij is niet “Dimon” voor jullie’ over corruptie rond premier Dmitri Medvedev, die Navalny vorige maand maakte. Naar aanleiding van de film, die inmiddels meer dan 18 miljoen keer werd bekeken, gingen op 26 maart tienduizenden Russen de straat op om te protesteren tegen de corrupte Russische regering.

Volgens Navalny’s anti-corruptiefonds FBK zou Oesmanov een villa ter waarde van meer dan 80 miljoen euro aan Dmitri Medvedev hebben gegeven. De villa in Roebljovka, net buiten Moskou, werd officieel geschonken aan een liefdadigheidsinstelling, het Sotsgosproject. Dit fonds wordt voorgezeten door een oud-klasgenoot van Medvedev, maar alleen Medvedev kan van het landhuis gebruik maken. Navalny zegt dat de donatie een vorm van omkoperij is, in ruil voor de schenking zou Oesmanov op privileges kunnen rekenen.

Volgens Oesmanov was de deal onderdeel van een ingewikkelde commerciële transactie. Hij had de villa gebouwd voor zijn zus Goelbachor, maar zij weigerde om er in te wonen. Oesmanov ruilde het perceel samen met de kant en klare woning voor een ander stuk grond, dichtbij zijn eigen huis. Het Sotsgosproject-fonds en de East-Invest Group hadden de bedoeling 'een project' op het terrein te ontwikkelen. Dit verklaart volgens Oesmanov waarom het eigendom meerdere lagen en meerdere partijen heeft.

Oesmanov zegt niets te weten van bezoeken aan de villa door Dmitri Medvedev. Maar volgens Navalny ‘liegt hij dat ie barst’. ‘Het klopt dat Oesmanov zijn bezittingen uitbreidde met 12 hectare, maar de transactie zit in werkelijkheid totaal anders in elkaar en heeft niets van doen met Medvedevs stichtingen. Hij kocht de grond van twee verschillende bedrijven. Hij kocht meerdere terreinen op dezelfde dag en combineerde ze tot één aankoop, zoals blijkt uit een certificaat uit het register.’ Oesmanov probeerde dus twee transacties als één te presenteren, maar volgens Navalny ‘bestaat er slechts één overeenkomst tussen de twee contracten: ze werden allebei in 2010 afgesloten.’

De verklaring van Oesmanov weerlegt de conclusie van het FBK, dat de zakenman de grond cadeau heeft gedaan aan Sotsgosproject, dus niet, aldus Navalny. Navalny wijst erop dat de Russische regering nog steeds geen antwoorden heeft gegeven op de beschuldigingen van corruptie, die in de film van FBK klinken. Daarom roept Navalny burgers op om opnieuw in actie te komen. Hij stelt voor om op 12 juni, in Rusland Onafhankelijkheidsdag, opnieuw de straat op de gaan om te protesteren tegen corruptie. 

Bronnen: Newsru.com, TASS

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.