Poetin daalt fors in grote steden; communistische tegenkandidaat in opspraak gebracht

Volgens opinieonderzoeksbureau VTsIOM is Poetin in de peilingen voor de presidentsverkiezingen van 18 maart in de grote steden de afgelopen weken met meer dan 12 procentpunten gedaald, meldt de Russische krant Vedomosti. Maar de herverkiezing van Poetin staat buiten kijf.

grudinin pavel presidentsverkiezingenCommunistische kandidaat Pavel Groedinin werd bijna gewipt uit de race. Hij doet het te goed.

De Kiescommissie overwoog deze week tegenkandidaat Pavel Groedinin, die het goed doet in de grote steden, van de verkiezingen uit te sluiten. De communistische agrariër zou 13 bankrekeningen in Zwitserland hebben, die hij niet had aangemeld. Buitenlandse rekeningen hebben is voor presidentskandidaten sowieso verboden. Maar de commissie, die dit nieuws deze week zelf naar buiten bracht, besloot vandaag alsnog de zaak niet aanhangig te maken bij het Hooggerechtshof en Groedinin in de race te laten.

Poetins daling in de peilingen is zichtbaar in steden met meer dan een miljoen inwoners En die zijn in totaal goed voor een kwart van de stemgerechtigden.  In Moskou en Petersburg daalde hij tussen half januari en half februari van rond de 70% tot 57%. Stabiel bleef hij slechts in de steden met tussen de 500.000 en 950.000 inwoners, en in de dorpen. In de grote steden is het aantal zwevende kiezers toegenomen en steeg Groedinin in de peilingen tot 10%. Poetin mikt op een opkomst van 70% en een stemmenaantal van eveneens 70%.

Minder chantabel

Volgens Valeri Fjodorov, directeur van het opinieonderzoeksbureau VTsIOM, zijn inwoners van grote steden minder vatbaar voor drukmiddelen. 'In de grote steden werken de factor angst en druk van de overheid minder sterk. Bovendien hebben inwoners daar meer noten op hun zang, meer informatiebronnen en daarom staan ze kritischer tegenover de overheid.'

'Er zijn twee onverwachte figuren verschenen - Groedinin en Sobtsjak,' zegt Fjodorov. 'De kiezerskernen van de kandidaten zijn al uitgekristalliseerd, het is niet waarschijnlijk dat de jaarrede van de president [op 5 maart gehouden - red.] nog zal leiden tot merkbare toename van de stemmen voor de hoofdkandidaat.' Groedinin werd door de communistische partij KPRF (Communistische Partij van de Russische Federatie) vrij onverwacht naar voren geschoven. Hij is pas onlangs lid geworden van de partij.

In de peilingen zou hij nu op 10 % staan, aldus het Onderzoekscentrum voor Politieke Cultuur in Rusland. Groedinin heeft een goedlopend agrarisch bedrijf en is kritisch over de graaizucht van de huidige machthebbers. Het Onderzoekscentrum gaat ervan uit dat het electroraat van Groedinin hoger kan zijn dan uit de peilingen blijkt: '25% van de ondervraagden antwoordde dat zij in principe de mogelijkheid openhouden om op hem te stemmen.'  In januari was dat nog maar 18%, aldus de onderzoekers.

Eerder deze week zei Aleksandr Kynev van de Kiescommissie dat desinformatie over en het beschikken over open buitenlandse rekeningen tijdens de registratie voor presidentsverkiezingen een 'overduidelijke grond is om een kandidaat te schorsen'. De beslissing daarover ligt bij het Hooggerechtshof. De commissie kreeg uit Zwitserland informatie over 13 bankrekeningen van Groedinin, waarop 1 miljoen dollar en vijf kilo goud waren gedeponeerd. 

De Kiescommissie heeft nu dus besloten de zaak niet bij het Hooggerechtshof aanhangig te maken maar te laten rusten. Ze zegt 'geen juridische gronden' te hebben om Groedinin uit te sluiten, maar wel informatie over de bankrekeningen beschikbaar te gaan stellen in de stembureaus. Het staat andere presidentskandidaten trouwens ook vrij om met deze informatie de kandidatuur van Groedinin aan te vechten.

Pavel Groedinin heeft de beschuldigingen van de Kiescommissie verworpen. Zijn woordvoerder spreekt van 'zwarte pr' en de KPRF gaat een klacht indienen tegen de Kiescommissie.

Polittechnologie rond verkiezingen

De rel rond Groedinin laat zien hoe krankzinnig de verkiezingen in Rusland zijn, zeggen twee commentatoren in de zakenkrant Vedomosti. 'Het gaat hier helemaal niet om de kandidaat Pavel Groedinin, maar over de kandidaat Vladimir Poetin, welks overtuigende en legitieme overwinning middels deze constructie van "verkiezingen" moet worden aangetoond,' aldus Maria Zjeleznova en Ivan Prosvetov.

Waarom, vragen zij, is het schorsen van kandidaat Groedinin toch ook weer niet zo eenvoudig en ondubbelzinnig als het lijkt? 'Omdat het ontbreken op het kiesbiljet van de kandidaat van de KPRF leidt tot een lagere opkomst, zeggen experts, en de opkomst moet hoog zijn voor een overtuigende overwinning van de andere kandidaat [Poetin - red]. Als Groedinin op het stembiljet staat heeft het electoraat van de KPRF een reden om naar het stemlokaal te gaan. En dat de kandidaat van de KPRF niet alleen een atypische communist is gebleken, maar ook een beetje vergeetachtig is, is een reden om in het stemhokje eens extra goed te kijken naar de andere namen op het stembiljet. Dat verhoogt het aantal stemmen voor zijn concurrenten en vooral voor de leider in de race, verduidelijken polittechnologen. De leider moet immers niet alleen scoren met een hoge opkomst, maar ook een hoog resultaat boeken,' aldus de commentatoren in Vedomosti.

 

 

 

 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.