Het Oekraïense parlement heeft ingestemd met de benoeming van een procureur-generaal zonder juridische graad en ervaring. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de beoogde kandidaat van president Porosjenko: zijn vertrouweling Joeri Loetsenko, fractievoorzitter van het Blok Porosjenko.
Joeri Loetsenko. Foto Vadim Tsjoeprina
Maandag kwam een wetswijziging om deze benoeming mogelijk te maken nog twee stemmen tekort. Porosjenko zegde daarop zijn reis naar Londen af, waar hij zou deelnemen aan een internationale conferentie over de bestrijding van corruptie. Om de post van de procureur-generaal in Oekraïne is al maanden een interne strijd gaande, juist vanwege de aanpak van corruptie. De vorige procureur-generaal, Viktor Sjokin, moest in maart vertrekken omdat hij ervan beschuldigd werd hervormingen te saboteren.
Achter de schermen van het parlement werd de afgelopen dagen druk onderhandeld. Een nieuwe stemronde over de wetswijziging bracht het gewenste resultaat: nu stemden 258 van de 450 parlementsleden vóór. Volgens parlementsleden, die als hervormers bekend staan, zijn de noodzakelijke stemmen geronseld door een stel oligarchen.
Dankzij oligarchen
Moestafa Najem, zelf lid van het Blok Porosjenko, schreef op zijn Facebook-pagina: ‘Twee jaar geleden had ik niet geloofd dat in een land waar de mensen op de Majdan tegen corruptie te hoop liepen, de procureur-generaal gekozen zou worden door medestrijders in de hoek te drukken en aan de bondgenoten van oligarchen cadeautjes uit te delen.’
Najems collega Sergi Lesjtsjenko zei dat Loetsenko’s benoeming erdoor werd gedrukt met hulp van de stemmen van ‘een verfoeilijke oligarch’. Hij doelt op de door Igor Kolomojski gecontroleerde Renaissance-fractie en leden van Volkswil, die volgens hem bij oligarchen in de gasindustrie in de zak zitten.
Loetsenko is een 51-jarige ingenieur, die tweemaal minister van Binnenlandse Zaken was. Hij werd in 2010 onder president Janoekovitsj op beschuldiging van verduistering gearresteerd. Onder druk van onder meer de EU, die het als een politiek gemotiveerde zaak beschouwde, werd Loetsenko in 2013 vrijgelaten.
Loetsenko was een van de aanvoerders van de opstand op de Majdan, die leidde tot de vlucht van Janoekovitsj en verkiezing van Porosjenko.