Met een Brexit bedient Engeland de huidige Russische leiding ideologisch op haar wenken. Maar in geopolitiek opzicht rekent de regering in Moskou zich volgens de Russische historicus/journalist Konstantin von Eggert ten onrechte rijk.
Russische krant grapt over Brexit: 'KGB-mol Cameron heeft zijn missie vervuld: Engeland is met ons!'
'De Brexit is koren op de molen van de Kremlinpropaganda', aldus Von Eggert in een interview met het dagblad Trouw. Konstantin von Eggert is politiek commentator bij de internetzender Dozjd. Voorheen werkte hij onder meer bij de krant Izvestija, de BBC en Kommersant-FM. 'Minder dan 30 procent van de Russen beschikt over een reispaspoort. De meerderheid van die mensen is nog nooit in Europa geweest. Voor hen is alles wat de staatstelevisie vertelt een abstractie: de Europese Unie, de Verenigde Staten, de Navo, Syrië. Ze zijn daar nooit geweest en zullen daar ook nooit komen. Die mensen wordt nu voorgehouden: kijk eens, de Europese Unie wordt overstroomd door Arabieren, en nu vluchten de Britten eruit weg', zegt Von Eggert in het vraaggesprek met correspondent Geert Groot Koerkamp in Trouw. 'De scheuring binnen de EU is voor het Kremlin wel nuttig en wordt nu geprojecteerd op de landen van de voormalige Sovjet-Unie met de boodschap: 'Is dit waar jullie naartoe willen? Iedereen wil daar juist weg'.
Maar tegelijkertijd koestert het Kremlin volgens Konstantin von Eggert te hoge verwachtingen. 'Men rekent op afzwakking van de sancties. Ik geloof alleen niet dat die verwachting zal worden ingewilligd. [...] Eerst moeten de Minsk-akkoorden, over een vredesregeling voor Oost-Oekraïne, worden nageleefd, pas daarna kan sprake zijn van intrekking van sancties. Ik geloof niet dat de Europese Unie een argument heeft om dat standpunt te herzien. Bij afzonderlijke landen, of bij afzonderlijke politici, leeft dat idee wel, zeker. Het is duidelijk dat de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier ervan droomt die sancties tegen elke prijs in te trekken, omdat hij zich oriënteert op de Ostpolitik van Willy Brandt: ontspanning met Rusland tegen elke prijs. Maar bondskanselier Merkel gaat over de buitenlandse politiek, niet Steinmeier, en zoals de kanselier het wil, zo zal het gebeuren', meent Von Eggert. 'Politiek vertrouwen voor Poetin komt er hoe dan ook niet. Dat is een belangrijk gevolg van alles wat er de afgelopen jaren is gebeurd. In de EU kan chaos heersen, maar ik geloof dat Duitsland en Frankrijk er als voorheen de leiding zullen hebben. Ik zie dus niet hoe het Kremlin garen kan spinnen bij het wegvallen van Groot-Brittannië, in ieder geval niet op de korte termijn', aldus de commentator van Dozjd.
Er is volgens Von Eggert een simpele reden dat de regering in Moskou zich rijk rekent. 'Het punt is dat men in het Kremlin niet begrijpt hoe de Europese Unie werkt. Zelfs veel Europeanen begrijpen dat niet, laat staan het Kremlin', zegt hij in Trouw.