De nieuwe driehoek Rusland-Turkije-Iran dreigt in de Syrische burgeroorlog een eerste tegenslag te moeten incasseren. Hoewel eind vorig jaar onder auspiciën van Moskou een wapenstilstand in Syrië is afgekondigd, overweegt een aantal gewapende oppositiegroepen alsnog af te haken.
Volgens deze rebellen, die door de drie landen zijn uitgenodigd voor vredesbesprekingen in de Kazachstaanse hoofdstad Astana medio januari, zou het bestand alweer worden geschonden door de regeringstroepen van president Assad en diens buitenlandse bondgenoten Rusland en Hezbollah.
In een verklaring stellen de oppositiegroepen dat ze alle besprekingen in de aanloop naar Astana bevriezen, zolang de wapenstilstand niet volledig wordt geëerbiedigd. Volgens hen gaat het Assad-bewind toch door met zijn militaire operaties, ook tegen die rebellengroepen die straks in Astana als erkende oppositie aan tafel zijn genood. Conform het bestand zouden alleen Islamitische Staat en Jabhat Fateh al-Sham van elk staakt-het-vuiren en overleg worden uitgesloten.
Dit dreigement zou een einde kunnen maken aan de 'wittebroodsweken' van het recente Syrië-beleid van de Russische regering. Als de min of meer erkende oppositiegroepen, die het Kremlin sinds eind vorig jaar niet meer als 'terroristen' kwalificeert, in Astana inderdaad verstek laten gaan, moet de leiding in Moskou naar nieuwe openingen zoeken om het vredesberaad op gang te brengen. Het vredesberaad in Astana markeert namelijk de nieuwe positie die Rusland in het Midden-Oosten claimt, nu de Verenigde Staten daar een minder prominente rol spelen dan sinds 1967 het geval was.
Volgens de Moskouse politicoloog Vladimir Frolov kan Rusland het zich eigenlijk niet veroorloven om dit 'keerpunt' in de Syrische burgeroorlog te laten mislukken. De vlak voor nieuwjaar aangekondigde wapenstilstand had daarom meer kans van slagen dan de eerdere bestandspogingen, die vooral waren bedoeld om ruimte te scheppen voor de herovering van Aleppo door de regeringstroepen van Assad, schrijft Frolov in een analyse voor het nieuwsmedium Republic (voorheen Slon). Het oudjaarsbestand illustreert volgens Frolov dat Rusland de verkiezingsoverwinning van Donald Trump heeft opgevat als een aanmoediging om de rol van de VS in Syrië gewoon te 'negeren'. Het is volgens hem geen toeval dat de bijeenkomst in Astana plaats vindt voordat Donald Trump op vrijdag 20 januari in Washington wordt geïnstalleerd.
De keerzijde van Ruslands politiek is echter dat Syrië in de ogen van Trump nu een 'probleem van Poetin' is, meent Frolov. Dat probleem kan Moskou alleen oplossen als het in staat is de oorlog, samen met Ankara en Teheran, te beëindigen. Lukt dat niet, dan loopt president Poetin het risico dat de Russische betrokkenheid bij een 'burgeroorlog in den vreemde' zich voortsleept tot in 2018, het jaar waarin zijn herverkiezing op de rol staat, aldus Frolov in zijn analyse voor Republic.