Russische vloot begint terugtocht uit Middellandse Zee

Rusland begint de omvang van zijn strijdkrachten in Syrië terug te schroeven. Het vliegdekschip Admiraal Koeznetsov en enkele andere schepen in zijn kielzog verlaten het oosten van de Middellandse Zee. President Poetin heeft daartoe besloten, zo maakte generaal Valeri Gerasimov, chef van de generale staf van de Russische strijdkrachten, vrijdag 5 januari bekend.

Volgens Gerasimov is met de ‘bevrijding van Aleppo de basis geschapen voor een vreedzame oplossing van het conflict in Syrië’. De wapenstilstand die daarna, onder auspiciën van de nieuwe driehoek Rusland-Turkije-Iran, is afgekondigd, was volgens Gerasimov het eerste succesvolle resultaat van de verovering van Aleppo. De terugtocht is een volgende stap.

Tijdens de Russische militaire interventie in Syrië bevond zich in de Middellandse Zee een smaldeel van de Russische vloot. Behalve het vliegdekschip Admiraal Koeznetsov maakten ook de, met atoomrakketen opgetuigde, kruiser Peter de Grote alsmede de onderzeebootjagers Severomorsk en Viceadmiraal Koekjakov en het fregat Admiraal Grigorovitsj deel uit van dit vlooteskader nabij Syrië.

Als er niets tussen komt, zijn deze schepen over tien dagen in het thuishavens in het noorden van Rusland terug.

De Admiraal Koeznetsov werd medio oktober naar het oostelijk bekken van de Middellandse Zee gedirigeerd. In die maanden heeft het vliegdekschip door ongelukken twee gevechtsvliegtuigen verloren: een MiG-27 en een Soechoj-33.

Eind december maakte minister Sergej Sjojgoe van Defensie al bekend dat de omvang van de Russische vloot in de Middellandse Zee kon worden beperkt. De verovering van Aleppo, kort daarvoor, was volgens hem een keerpunt in de oorlog in Syrië. Sjojgoe maakte geen gewag van budgettaire overwegingen.

Kosten van de oorlog

Onduidelijk is hoe zwaar de lasten zijn van de Russische oorlogsinspanning in Syrië. De Moscow Times berekende in het najaar van 2015 dat de interventies van de luchtmacht de Russische staatskas ongeveer 4 miljoen dollar per dag zouden gaan kosten. Dit bedrag is vergelijkbaar met de Brits-Franse interventie in Libië.

Deze rekensom zou neerkomen op een bedrag van nog geen 2 miljard dollar tot nu toe. De totale defensiebegroting bedraagt voor zover bekend (een kwart van het staatsbudget is geheim) circa 50 miljard dollar. Rekening houdend met de intussen geleden verliezen hoogde een Turkse krant deze calculatie op tot 8 miljoen per dag.

Volgens de Amerikaanse denktank Stratfor, in Texas gevestigd en bekend om zijn havikachtige visie, is een exit-strategie echter geen sinecure. De Russische politieke en militaire leiding is vooral bevreesd dat Iran in het gat springt dat Rusland zou laten vallen, aldus een recente, anonieme, analyse van Stratfor.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.