Aan de vooravond van de G20, als Trump en Poetin elkaar voor het eerst zullen ontmoeten, heeft de grootste Russische oliemaatschappij Rosneft aanbiedingen gedaan aan het Amerikaanse ExxonMobil voor participatie in grote projecten. Tegelijkertijd proberen in Washington lobbyisten van Amerikaanse energiebedrijven bij het Congres een wet tegen te houden, die de Amerikaanse sancties tegen Rusland uitbreidt en versterkt.
Setjsin van Rosneft met Poetin en Tillerson van ExxonMobil in 2012 toen ze nog geen last hadden van sancties. Foto Wikimedia
De Russische site voor zakelijk nieuws RBC heeft van meerdere zegslieden vernomen dat Rosneft een gedeelte van een nog te ontwikkelen groot olieveld in het Poolgebied wil verkopen aan ExxonMobil. Ook drie andere projecten zouden in de markt zijn. De samenwerking van Rosneft en ExxonMobil heeft te lijden onder de Amerikaanse sancties, die verbieden dat Amerikaanse bedrijven deelnemen in de ontginning van moeilijk te winnen voorraden en in diepe wateren.
ExxonMobil, dat geleid werd door Rex Tillerson tot hij in januari door president Trump benoemd werd tot minister van Buitenlandse Zaken, werkt al meer dan twintig jaar in Rusland, altijd in nauwe samenwerking met Rosneft. In 2014 werd die samenwerking getroffen door sancties en moest een enorm project in de Karazee ten noorden van Siberië worden gestaakt. Afgelopen april vroeg ExxonMobil bij de Amerikaanse regering om toestemming om toch te mogen boren in de Zwarte Zee, een project dat met Rosneft was afgesproken, toen Tillerson nog de CEO was. Maar de Amerikaanse regering wees dat verzoek van de hand, want uitzonderingen op het sanctieregime wilde de regering niet maken.
Nu heeft Rosneft nieuwe projecten in de aanbieding, die olievoorraden op het land, en niet in zee beogen te winnen, in de hoop dat deze niet onder de sancties zullen vallen. Op het schiereiland Jamal heeft Rosneft naar eigen zeggen een ‘unieke’ vindplaats met enorme olievoorraden aangeboord. Rosneft wil de exploitatie in 2018 beginnen en hoopt 1,3 miljoen ton olie per jaar uit de grond te halen. Ook Jamal is moeilijk terrein: het ligt in noord-west Siberië binnen het Poolgebied en de bodem is permafrost.
Op zoek naar geld en technologie
Rosneft is voortdurend op zoek naar financiering en geavanceerde technologie die het zelf niet in huis heeft. Vorig jaar verkocht het staatsoliebedrijf bijna 20 procent van zijn aandelen aan een buitenlands investeringsfonds. Het is niet duidelijk wie nu de eigenaar van die aandelen is, de juridische constructies verhullen dit. Bekend is dat Rosneft daarnaast de laatste tijd 7 miljard dollar aan buitenlandse financiering heeft aan weten te trekken.
In Washington lobbyen intussen de Amerikaanse olie- en gasgiganten tegen het aannemen van een wet, die het verbod van samenwerking met Russische bedrijven uitbreidt naar gebied buiten Rusland, zo bericht de Wall Street Journal. Twee grote projecten van ExxonMobil en Rosneft zouden door de nieuwe wet worden getorpedeerd. Het betreft een schaliegas-vindplaats in Amerika zelf en een oliewinningsproject in Canada. De wet, die al door de Senaat is goedgekeurd, zou het daarenboven de regering-Trump zeer lastig maken om de sancties die zijn ingevoerd door president Obama op te heffen of te verzachten. Obama’s sancties zouden namelijk tot wet worden verheven.
Lees over Tillersons rol als CEO van Exxon dit artikel uit 2012.