Krimbewoners 'verwaarloosd' door Kiev, maar verrast door Russische annexatie

Eén op de drie bewoners van de Krim geeft in een opinieonderzoek van het Duitse onderzoeksinstituut ZOiS (Zentrum für Osteuropa und internationale Studien) aan dat decennialange verwaarlozing van de Krim door de Oekraïense overheid in maart 2014 de belangrijkste reden was voor steun voor de annexatie door de Russische federatie. Bijna de helft van de inwoners (44%) zegt wel verrast te zijn geweest door de Russische bliksemactie van 2014, toen de Krim in enkele weken tijds na een spoedreferendum werd ingelijfd bij de Russische Federatie.

crimea soldiers 2856588kRussische 'groene mannetjes' namen in maart 2014 Oekraïense militaire bases op de Krim over

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd tussen maart en mei 2017, concludeert verder dat de Krimbevolking praktisch is afgesneden van Oekraïne. Sinds 2014 reisde slechts 12 % van de ondervraagden naar Oekraïne. Contacten met familieleden zijn drastisch teruggelopen. De bevolking is sterk geïsoleerd geraakt: de afgelopen drie jaar is slechts 22 % van de ondervraagden naar Rusland geweest, en maar 3 % naar andere landen.

Een op de vijf respondenten heeft familie of vrienden die de Krim verlaten hebben; 10 % overweegt de Krim te verlaten, voornamelijk voor Rusland. De Europese Unie heeft geen aantrekkingskracht voor de burgers van de Krim.

Vertrouwen in Moskou

Een grote meerderheid van de bevolking zegt de eigen machthebbers te wantrouwen maar vertrouwen te hebben in de centrale autoriteiten van Rusland. Ze zeggen desgevraagd dat ze opnieuw voor de inlijving zouden stemmen.Meer dan 80% van de bevolking zegt inmiddels de Russische nationaliteit te hebben. Na de inlijving (in Rusland 'hereniging' genoemd) had iedere inwoner recht op een Russisch paspoort, maar moest dat wel zelfstandig aanvragen. 67% van de bevolking is etnisch Russisch en slechts 7,5% Oekraïens. Het overgrote merendeel van de bevolking (76%) zegt zijn informatie uitsluitend van de Russische media te betrekken.

Sinds de annexatie van de Krim hebben volgens Freedom House ongeveer 40- à 60.000 mensen de Krim (totaal inwonersaantal 2,2 miljoen) verlaten. Ongeveer de helft daarvan zijn Krim-tataren, de oorspronkelijke bewoners van het schiereiland. Zij koesteren groot wantrouwen tegenover Moskou, omdat ze op last van Stalin in 1944 massaal zijn gedeporteerd naar Kazachstan en andere ballingsoorden. Bij die massadeportaties kwamen honderdduizenden om.

Concluderend zegt het rapport: 'The survey respondents confirm the increase in prices, a severe disruption of links to the rest of Ukraine, including contacts to Ukrainian relatives and friends, limited travel to other parts of Russia, the absence of personal international reference points, a near-complete integration into the Russian media sphere.' De Krimtataren zijn het meest sceptisch en Moskou reageert daarop veeleer met repressie dan met accomodatie.

'Two further interesting findings of the ZOiS survey are the widespread lack of trust in regional and local political institutions and the view, shared by the Crimean Tatars, that Kyiv had neglected the region in the years leading up to 2014. The combination of this perception of neglect, the experience of the Ukrainian blockade and Western sanctions, and the pervasiveness of Russian information flows, linkages and socialization suggests that a change in the opinions of the majority of the Crimean population on the annexation is unlikely in the foreseeable future.'

Het ZOiS is een nieuw wetenschappelijk onderzoeksinstituut in Berlijn, dat na de Oekraïense crisis en het uitbreken van de oorlog werd opgericht met een subsidie van 5 miljoen euro van de Duitse Bondsdag. In Duitsland kwam men tot de conclusie dat er kennelijk onvoldoende kennis is over de beweegredenen van het Rusland van Vladimir Poetin.

 

  

I

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.