Rusland moet zich bezinnen op zijn doelstellingen in Syrië en een strategie uitstippelen om zich terug te trekken. Dit concluderen Russische experts na de raketaanval van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië op drie objecten in Syrië, waar chemische wapens zouden worden gefabriceerd of opgeslagen. Behalve verbaal heeft Rusland niet gereageerd op de Westerse acties en daarmee is gebleken, aldus een van de commentatoren, dat Moskou zijn Syrische bondgenoot niet kan of wil verdedigen.
‘Rusland staat voor een lastige vraag. Als we op een geweldsactie reageren op een soortgelijke manier, betekent het dat we bewust de weg van escalatie opgaan met uiterst onvoorspelbare gevolgen’, zei de voorzitter van de Russische adviesraad voor buitenlandse politiek en defensie Fjodor Loekjanov tegen het persbureau Interfax. Het gevaar dat het conflict uit de hand loopt is groot, met name door de onvoorspelbare politiek van de Amerikaanse regering, aldus Loekjanov.
Daarom dient Rusland zich volgens hem te herbezinnen op zijn doelstellingen en reële mogelijkheden in Syrië en een strategie uitwerken, ‘inclusief die van terugtrekking uit het conflict’ op middellange termijn. De kwetsbaarheid van Rusland in Syrië wordt naar zijn idee steeds groter. De VS hebben met hun aanval van vorige week in Syrië laten zien dat zij met minimale middelen in staat zijn een klap uit te delen, zonder zelf veel risico te lopen, en het moeizame en riskante werk van Rusland in de regio schade toe te brengen.
Loekjanov staat met zijn mening niet alleen. De zakenkrant Vedomosti citeert de Russische defensiespecialist Michail Barabanov, die vindt dat de Amerikaanse aanvallen ‘natuurlijk een ernstige vernedering van Rusland’ zijn. ‘Het laat duidelijk de wankele basis van de Russische aanwezigheid in Syrië zien, waar Moskou alleen kan optreden zolang de VS dit toestaan.’
Analist en ex-diplomaat Vladimir Frolov merkt in een commentaar op de site Republic.ru op, dat de krachtsverhouding tussen de VS en Rusland in het Midden-Oosten asymmetrisch is. ‘De VS zijn een supermacht niet alleen wat betreft nucleaire, maar ook conventionele bewapening en beschikken over een breed netwerk van bondgenoten. Rusland is alleen een nucleaire supermacht gebleven en heeft geen capabele bondgenoten.’
De chefstaf van de Russische strijdkrachten Gerasimov had van te voren gewaarschuwd dat Rusland zou terugslaan als er Russische troepen of militaire objecten in Syrië zouden worden geraakt. Maar de Westerse bondgenoten hebben zich bij hun aanval beperkt tot drie Syrische doelen en de Russen ingelicht over hun plannen. Hiermee werd een dreigende directe confrontatie tussen de nucleaire supermachten VS en Rusland voorkomen.
Nieuwe sancties
De Russische zakenkrant Kommersant stelt dat Westerse leiders met de aanval in feite Rusland een ultimatum hebben gesteld: stoppen met hulp aan Damascus of verdere narigheid verwachten. Verdere confrontatie kan niet uitblijven, meent de krant, omdat Rusland geen gehoor zal geven aan de Westerse eis.
Washington heeft al laten weten economische sancties tegen Rusland uit te breiden, ditmaal vanwege de steun aan het regime van Assad. Het gaat waarschijnlijk om bedrijven die Assad apparatuur kunnen leveren waarmee hij chemische wapens kan fabriceren.
Moskou ontkent dat het Syrische regime in de stad Douma chemische wapens heeft ingezet en noemt de beschuldiging een geënsceneerde provocatie. Rusland wijst er daarnaast op dat de Westerse bondgenoten niet hebben gewacht op het resultaat van onderzoek ter plaatse door inspecteurs van de internationale organisatie voor het verbod op chemische wapens OPCW. Zij waren al in Syrië gearriveerd, toen de aanval werd uitgevoerd.