Sergei Karaganov

Politicoloog en econoom

Sergei Karaganov is politicoloog en econoom. Hij is decaan van de faculteit ‘mondiale economie en politiek’ van de Hogeschool der Economie in Moskou. Hij is tevens lid van de redactieraad van het tijdschrift Russia in Global Affairs.

Karaganov (1952) studeerde economie aan de Moskouse Staatsuniversiteit. Hij promoveerde op de dissertatie De rol en de plaats van West-Europa in de strategie van de Verenigde Staten ten opzichte van de Sovjet-Unie (1945-1988).

Karaganov was werkzaam bij de Verenigde Naties, bij de commissie-buitenland van de Opperste Sovjet van de Sovjet-Unie en voor de adviesraad van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland. Hij was voorzitter van de Russische Raad voor Buitenlands en Defensiebeleid, een non-gouvernementele organisatie, en lid van adviesraden van zowel president Boris Jeltsin als president Vladimir Poetin. Hij heeft ook deelgenomen aan de Trilaterale Commissie. In 1991 doceerde Karaganov kort aan het polemologisch instituut, vernoemd naar prof. Röling, bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Political scientist and economist

Sergey Karaganov is a political scientist and economist. He is Dean of the School of World Economics and International Relations at the Higher School of Economics in Moscow. He is the Chairman of the Editorial Board of the journal Russia in Global Affairs.

Karaganov (Moscow, 1952) specializes in economic aspects of foreign policy, relations with the US, arms control and European security. He is a member of the Security Council of the Russian government, and has been an advisor to the Ministry of Foreign Affairs and Defense and the Administrations of president Yeltsin and Putin.