Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Historisch verlies Gazprom, Oekraïners willen diplomatieke én militaire oplossing, ongrijpbaar Telegram, en militarisering van kinderen in bezet gebied

Historisch verlies Gazprom, Oekraïners willen diplomatieke én militaire oplossing, ongrijpbaar Telegram, en militarisering van kinderen in bezet gebied

 

Beste Bezoeker, 

 

Gazprom lijdt voor het eerst in 25 jaar verlies. Volgens Russische analisten is het wegvallen van de Europese markt de belangrijkste oorzaak. De perspectieven van het grootste (staats)bedrijf van Rusland zijn mede daardoor weinig rooskleurig, schrijft Hubert Smeets.

 

Een groeiend aantal Oekraïeners vindt dat hun overheid de opties voor een diplomatiek einde aan de oorlog met Rusland moet verkennen. Dit nadrukkelijk naast een militaire oplossing, niet in plaats van, legt politiek analist Mykola Riabchuk uit.

 

Nadat eerdere pogingen van de Russische staat om grip te krijgen op Telegram zijn mislukt, gebruikt het de app inmiddels voor eigen gewin. Nu overweegt juist Oekraïne een blokkade. Is Telegram een instrument van het Kremlin? Dénis van Vliet vindt geen eenduidige bewijzen hiervoor. 

 

De militarisering van de samenleving is in de bezette delen van de Donbas nog extremer dan in Rusland zelf. De Oekraïense journalist Maksym Boettsjenko beschrijft hoe kinderen daar worden klaargestoomd om Rusland te dienen. 

 

Door de sancties van de Europese Unie lijdt het Russische staatsbedrijf Gazprom voor het eerst in een kwart eeuw verlies. De afzet van aardgas naar Europa is in 2023 meer dan gehalveerd en de prijs per kubieke meter gedaald. Russische analisten achten de kans niet groot dat de grootste onderneming van Rusland het tij snel zal keren, schrijft Hubert Smeets.


 

After more than two years of exhaustive warfare and enormous losses, an increasing number of Ukrainians believes that their country should look for a diplomatic way to end the war with Russia. However, not instead of the military way, but in addition to it. Ukrainian political analyst Mykola Riabchuk explains the importance of this distinction, the indispensability of Western security guarantees, and the need for Ukraine to reframe the fight.


 

Telegram, een combinatie van berichtendienst en een nieuwskanaal, is het belangrijkste sociale medium in Rusland geworden. Bijna de helft van de burgers gebruikt de app van de gebroeders Pavel en Nikolaj Doerov. Ook de overheid doet zijn voordeel met Telegram. Maar betekent dat ook dat Telegram een instrument is van het Kremlin? Dénis van Vliet wikt en weegt de argumenten.


 

In de bezette delen van de Donbas proberen de autoriteiten al jarenlang om kinderen te indoctrineren. De militarisering van de samenleving is in die gebieden nog extremer dan in Rusland zelf, schrijft de Oekraïense journalist Maksym Boettsjenko. Door middel van onderwijs en militaire trainingen worden kinderen klaargestoomd om Rusland te dienen.