Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Oekraïene verliest jonge leiders, Xi knuffelt Poetin, Russische exodus en Sorokin in de ban

Oekraïene verliest jonge leiders, Xi knuffelt Poetin, Russische exodus en Sorokin in de ban

 

Beste Bezoeker, 


Tijdens een topontmoeting op 16 mei in Beijing hebben de presidenten Vladimir Poetin en Xi Jinping hun banden verder aangehaald. Wat heeft deze Russisch-Chinese coalitie in de praktijk te betekenen?


Rusland berooft de Oekraïense civil society van veel jonge leidersVolgens Chris Colijn blijven desondanks de maatschappelijke organisaties waar zij voor werken overeind.

  

Naar schatting hebben sinds februari 2022 een miljoen Russen het land verlaten. Dénis van Vliet schetst de realiteit van een leven in ballingschap.

 

Het Kremlin heeft besloten af te rekenen met de auteur Vladimir Sorokin. Cultuurcriticus Andrej Archangelski beschrijft de profetische kracht van zijn romans: 'Hij voelt het geweld waarvan de lucht verzadigd is'.  

 

De banden tussen Rusland en China zijn verder aangehaald. Tijdens een topontmoeting op donderdag 16 mei in Beijing hebben de presidenten Vladimir Poetin en Xi Jinping in een gezamenlijke verklaring vastgelegd dat hun ‘alomvattende partnerschap en de strategische samenwerking een nieuw tijdperk ingaan’ en verder zullen worden verdiept. De mannen spraken elkaar zonder das en met open hemd en omhelsden elkaar tot slot stevig. Wat deze Russisch-Chinese coalitie in de praktijk gaat betekenen, is echter onduidelijk.


 

Rusland berooft de Oekraïense civil society van veel jonge leiders. Aan het front sterven activisten die het land naar een Europese toekomst wilden leiden. Toch blijven de maatschappelijke organisaties waar ze werkten erg invloedrijk, schrijft Chris Colijn. Er staan steeds weer nieuwe leiders op.


 

Rusland kampt al decennia met een krimpende bevolking. De invasie in Oekraïne in 2022 heeft daarnaast exodus van mogelijk een miljoen Russen veroorzaakt. Mannen willen niet gemobiliseerd worden, niet sterven in een oorlog of hebben tabak van Poetins regime. Maar de ontvangst in het buitenland is niet altijd hartelijk. Er is dus ook een remigratiestroom op gang gekomen. Dénis van Vliet schetst de realiteit van een leven in ballingschap. 


 

De boeken van een van Ruslands bekendste auteurs, Vladimir Sorokin, bleven tot voor kort buiten schot. Maar nu is ook hij doelwit: zijn laatste boek is uit de handel genomen. Met zijn romans legt hij het trauma van de Russische maatschappij bloot, waarvan eeuwenlang geweld volgens hem de oorzaak is. Cultuurcriticus Andrej Archangelski gunt ons een blik in de stijl, ideeën en profetische kracht van Sorokins romans.