Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Vredestop zonder de agressor, bloeiende Oekraïense cultuur verwerkt oorlogstrauma's, politieke gevangenen Belarus riskeren verlies ouderlijk gezag, en debat over de wortels van het Poetinregime

Vredestop zonder de agressor, bloeiende Oekraïense cultuur verwerkt oorlogstrauma's, politieke gevangenen Belarus riskeren verlies ouderlijk gezag, en debat over de wortels van het Poetinregime

 

Beste Bezoeker, 


Op initiatief van president Zelensky bespreekt de internationale gemeenschap dit weekend in Zwitserland vrede in Oekraïne. Rusland is niet uitgenodigd. Wat heeft een vredesconferentie waar de agressor ontbreekt voor zin?, vraagt Laura Starink zich af.


Terwijl Rusland de Oekraïense cultuur en identiteit aanvalt, staat het culturele leven in Kyiv juist in bloei. Chris Colijn laat zien hoe Oekraïense literatuur en film hun publiek helpen de voortwoedende oorlog te verwerken. 

 

Loopt er een rechte lijn van president Jeltsin naar het huidige Poetin-regime? Volgens de onlangs door het team van Navalny uitgebrachte serie Verraders wisten Jeltsin en zijn entourage precies waar ze mee bezig waren en waar dat op zou uitdraaienHubert Smeets plaatst kanttekeningen. 

 

In Belarus lopen politieke gevangenen het risico het ouderlijk gezag over hun kinderen te verliezen. Elisabeth Owen beschrijft aan de hand van schrijnende voorbeelden deze onderbelichte kant van Loekasjenko's repressieapparaat. 

 

Op 15 en 16 juni praat de internationale gemeenschap in het Zwitserse hotel Bürgenstock, hoog boven het Vierwoudstedenmeer, over vrede in Oekraïne. De top is een initiatief van president Zelensky en hij hoopt op een diplomatiek succes. Macron, Scholz en Rutte komen, Biden, Xi en Ramaphosa niet. Maar Rusland is niet uitgenodigd. Laura Starink legt uit hoe ver de standpunten uiteenliggen en hoe de diplomatieke hazen lopen in Zwitserland. 


 

Terwijl Rusland de Oekraïense cultuur en identiteit aanvalt, staat het culturele leven in Kyiv juist in volle bloei. Zo vonden onlangs de boekenbeurs Boek Arsenaal en documentair filmfestival DocuDays plaats in Kyiv. In Oekraïne worden bijna alle films, boeken en culturele discussies nu gezien als een vorm van verzet en als een manier om de oorlog te verwerken, schrijft Chris Colijn.


 

Terwijl president Poetin de oorlog tegen Oekraïne opvoert, is de Russische oppositie verwikkeld in een debat over de jaren negentig. Cruciaal moment in het ‘wild kapitalistische’ decennium is de gewelddadige confrontatie tussen het parlement en de president in 1993. Loopt er een rechte lijn van president Jeltsin naar het huidige Poetin-regime? En zo ja, hebben Jeltsins liberale medestanders van toen nu dan nog wel recht van spreken? Hubert Smeets schetst de posities.


 

Political prisoners from Belarus risk losing custody of their children. The punishment, which mainly targets mothers, is an underreported part of the government’s ongoing campaign to eradicate any possibility of a repeat of the 2020 election protests, writes Elizabeth Owen for Radio Free Europe.