'Ik had nooit gedacht dat ik achter de tralies zou belanden'

In een Moskouse rechtbank verweerde toneelregisseur Kirill Serebrennikov van het Gogol-tsentr zich tegen beschuldigingen van fraude met overheidssubsidie en vroeg om vrijlating om door te kunnen werken aan zijn film 'Zomer' over cultzanger Viktor Tsoj. Bij de rechtbank verzamelden zich vele tientallen fans en culturele grootheden die om zijn vrijlating riepen. Ze spraken van een 'showproces'. Meer dan 30 mensen uit de cultuursector spraken hun steun uit voor de regisseur, sommigen in de rechtbank zelf. Serebrennikov kreeg huisarrest opgelegd. Hieronder zijn verdediging in de rechtszaal.

serebrennikov achter tralies foto facebookRegisseur Kirill Serebrennikov werd tot huisarrest veroordeeld (foto rechtenvrij)

'Ik wil dat men mij vrijlaat, omdat ik onschuldig ben. De beschuldigingen die tegen mij zijn ingebracht zijn absurd en onmogelijk. Ik werk al jaren in Rusland in Moskou, ik voer toneelstukken op, ik regisseer films. Ik ben op dit moment een film aan het draaien en ik moet een toneelstuk op de planken zetten in het Gogol-tsentr. Het heeft voor mij geen enkele zin om weg te lopen of op iemand druk uit te oefenen, want ik heb sinds de huiszoekingen de afgelopen twee maanden nooit geprobeerd onder te duiken en ben altijd op verzoek van de onderzoeksrechter opgekomen voor verhoor. Zodra ik gebeld werd, heb ik me gemeld, waar ik ook zat. Ik heb het onderzoek op geen enkele manier tegengewerkt. Ik heb actief meegewerkt en de waarheid verkondigt, zoals ik hem ken.

Die bestaat hierin dat het geld, dat door de staat was voorbestemd voor ons project 'Platform' in zijn totaliteit daaraan is besteed. Ik ben erg trots op dat project, alle mensen die aan het project hebben meegewerkt hebben dat met toewijding en eerlijk gedaan. Ik ken geen enkel voorbeeld van misbruik of kwaadwillig gebruik van die financiële middelen. Ik ben de artistiek leider van dit project, het was mijn taak ervoor te zorgen dat het project een opvallend en krachtig kunstwerk zou opleveren, een bijzonder en aanzienlijk moment in Rusland en in het buitenland. Dat is ook gebeurd, daarvan zijn tal van bewijzen. Ik was de artistiek leider, die verantwoordelijk was voor de inhoud van dit project. Ik vind dit absoluut onrechtvaardig.

Ik dacht dat het belangrijk was dat wij zo'n opvallend en indrukwekkend project hebben verwezenlijkt, voor het land, voor ons vaderland. Het project was een platform en startpunt voor een enorme hoeveelheid jonge kunstenaars. Een enorme hoeveelheid toeschouwers kan getuigen, dat wij iets bijzonders hebben neergezet. Ik was verantwoordelijk voor het artistieke deel en dat was van hoog niveau. Ik heb nooit enige verdenking gekoesterd tegen mijn medewerkers, die verantwoordelijk waren voor het economische deel,  en mij is niets bekend over misbruik. Wij hebben dit project gepresenteerd, verantwoording afgelegd tegenover het ministerie van Cultuur, waarvoor we waardering kregen.

Ik had nooit gedacht dat ik achter de tralies zou belanden. Daarom vraag ik u mij vrij te laten, want ik zal nergens heen vluchten. Ik kan nergens heen en kan niet onderduiken. Ik zal waar nodig voor de onderzoeksrechters opdraven om te getuigen, op ieder verhoor, waarvoor men mij oproept. Mij is ter ore gekomen dat men mijn interviews in het buitenland over het confisqueren van mijn paspoort heeft aangevoerd waarin ik zeg dat ik dat terug wil. Dat klopt: het is mij afgenomen tijdens de huiszoeking in mei, naar men mij zegt, was dat illegaal. Wij hebben een verzoekschrift ingediend om het terug te krijgen, omdat ik verplichtingen had in Stuttgart, waar ik een opera moet voorbereiden. Daarvoor had ik mijn [buitenlands] paspoort nodig.

Ik herhaal dat ik nooit van plan ben geweest me te onttrekken aan het onderzoek. Ik verzoek u mij geen huisarrest op te leggen, omdat ik dat beschouw als een ongefundeerd harde maatregel. Ik kan mijn werk niet doen en de zaken waar ik mee bezig ben niet afmaken. Dan heb ik het over de opnames voor de film 'Zomer', tijdens welke men mij 's nachts in Petersburg heeft aangehouden en over het toneelstuk 'Kleine tragedies', dat al staat aangekondigd in het programma van Gogol-tsentr. De kaarten zijn al verkocht. Geachte rechtbank, ik zeg u dat ik me niet zal onttrekken aan het onderzoek, ik ben onschuldig, ik ben een eerlijk man, dat bewijzen alle steunbetuigingen, die u hebt gekregen, en al mijn jarenlange arbeid in de kunsten in Rusland en in het buitenland.'

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.