Navalny stelt zich kandidaat als uitdager van Poetin

Corruptiebestrijder Aleksej Navalny heeft aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt voor de Russische presidentsverkiezingen van 2018. In een videoboodschap verklaarde hij dat hij dingen aan de orde zal stellen waarover iedereen zwijgt. ‘Met mijn programma maken we Rusland rijker, sterker en vrijer.’

Navalny heeft een nieuwe website gelanceerd 2018.navalny.com waarop hij zijn programma uiteenzet en mensen oproept zich aan te sluiten bij zijn campagne. Rechtvaardige verdeling van de nationale rijkdom (nu valt volgens hem 88% van de rijkdommen aan 0,1% van de bevolking toe), eerlijke rechtspraak, eerlijke berichtgeving in de media, ontslaan van corrupte functionarissen en een vredelievend buitenlands beleid zijn de hoofdpunten van zijn programma.

 

Schermafdruk NavalnyNavalny met zijn gezin op zijn nieuwe website

Volgens Navalny zal de keuze gaan tussen stagnatie (Poetin) en ontwikkeling (Navalny). ‘Ik wil de kandidaat zijn van tientallen miljoen burgers die eerlijk werken, belasting betalen,  hun kinderen opvoeden, maar naar wie de autoriteiten niet luisteren. Ze worden genegeerd, bestolen, een waardig leven dat ze verdienen, onthouden’, aldus Navalny. 

'Tijd om te kiezen' is de leuze waarmee hij zijn campagne begint. Sinds 1996 zijn er volgens hem geen echte verkiezingen meer geweest in Rusland. Het Kremlin en de regering is alleen bezig de eigen financiële belangen veilig te stellen. Daarom tolereren de autoriteiten geen kritiek en verbieden ze die en laten geen concurrentie bij verkiezingen toe.

De 40-jarige Navalny deed zijn bekendmaking gekleed in pak en das, naast een Russische vlag en met foto's van zijn vrouw en kinderen op de tafel naast hem. De aankondiging komt op een moment dat hij opnieuw terechtstaat op een beschuldiging van grootschalige fraude met partijen hout. Het vonnis in deze 3 jaar oude zaak is onlangs in een verrassende uitspraak vernietigd door de Hoge Raad en terugverwezen naar de rechtbank in de stad Kirov.

Navalny kreeg in 2013 een voorwaardelijke straf van vijf jaar wegens diefstal van grote partijen hout. Aan die veroordeling zat ook een verbod vast om aan verkiezingen mee te doen. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat Navalny op politieke gronden was veroordeeld. Op zijn campagnewebsite legt Navalny  uit, dat hij na de vernietiging van het vonnis door de Hoge Raad het recht heeft zich verkiesbaar te stellen.

Op 5 december j.l. is het nieuwe proces begonnen. Daarbij las de aanklager exact dezelfde tenlastelegging voor als in het eerste proces; de aanklager was ook dezelfde persoon. Navalny zet de zaak nu op scherp door nog voor de uitspraak van de rechtbank zich kandidaat te stellen.  Bij een eventuele nieuwe veroordeling en een verbod deel te nemen aan de verkiezingen door de Kirovse rechtbank zal de ophef maximaal zijn.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.