FSB'er klapt uit de school tegen Navalny over de moordaanslag op hem

Voor Engelse ondertiteling klik op het rechthoekige icoontje rechtsonder op de balk

In een telefoongesprek van drie kwartier, waarin Aleksej Navalny zich voordeed als de assistent van Nikolaj Patroesjev, hoofd van nationale Veiligheidsraad, ontfutselde hij bekentenissen aan Konstantin Koedrjavtsev, een van de leden van het FSB-team dat de moordaanslag op hem voorbereidde. Volgens Koedrjavtsev, expert in chemische wapens, mislukte de aanslag vanwege de noodlanding van het vliegtuig met de zieke Navalny in Omsk en de adequate reactie van het ambulancepersoneel, dat hem onmiddellijk behandelde tegen vergiftiging. De scoop is een samenwerking tussen Bellingcat en Navalny, lees hier het Bellingcatverslag. Het filmpje is inmiddels meer dan 11 miljoen keer bekeken.

De FSB heeft het telefoongesprek, hierboven met Engelse ondertitels, direct als fake van de hand gewezen en als een anti-Russische provocatie betiteld. Volgens de Russische geheime dienst is de techniek, die Navalny heeft aangewend om Koedrjavtsev heimelijk te bellen, alleen bekend bij buitenlandse inlichtingendiensten. Op zijn marathonpersconferentie, op 17 december, had Poetin eerder al gezegd dat het logisch was dat Navalny door de FSB in de gaten werd gehouden, aangezien hij wordt aangestuurd door de CIA. Maar in dezelfde verklaring kondigde de inlichtingendienst ook een processueel onderzoek aan. Dat wijst er op dat de FSB zelf niet uitsluit dat het telefoongesprek helemaal niet vervalst is.

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov wilde niet inhoudelijk reageren op de onthulling, maar viel wel Navalny aan. Volgens de spreekbuis van de president lijdt Navalny aan 'grootheidswaan en achtervolgingsmanie'. Peskov stak de draak met hem . 'Er wordt gezegd dat hij zich vergelijkt met Jezus', aldus Peskov die er aan toevoegde dat Navalny 'obsessie met de gulp' van zijn onderbroek zich ook Freudiaans laat verklaren.

navalnys onderbroek
Op internet circuleren al tal van grappen. Hier de Veiligheidsraad met Navalny's blauwe onderbroek op de agenda

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.