Nieuwe anti-terreurwetten perken burgerrechten in

Het Russische parlement heeft de anti-terreurwetgeving aangescherpt. Beide kamers van het parlement hebben ingestemd met de wetsvoorstellen van Doemalid Irina Jarovaja, die bij een zeer strikte uitvoering onder meer de vrijheid van godsdienst en andere burgerrechten zouden kunnen inperken.

Verkiezingsdemonstraties MoskouOppositiepolitici Boris Nemtsov (inmiddels vermoord), Ilja Jasjin en Garry Kasparov demonstreren voor vrije verkiezingen

Woensdag 29 juni aanvaardde de Federatieraad zogeheten 'Jarovaja-wetten'.  Vrijdag 24 juni had de Doema dat al gedaan. President Poetin heeft de nieuwe wetten inmiddels ondertekend, waarmee ze van kracht zijn geworden. 

De Jarovaja-wetgeving is bedoeld om het terrorisme in Rusland beter te kunnen bestrijden. Niet alleen krijgt de staat meer bevoegdheden, ook het aantal strafbare feiten is door de wetswijziging uitgebreid. Tevens is de leeftijdsgrens voor vervolging verlaagd tot 14 jaar.

Strafbaar

Strafbaar wordt onder meer:
1. Missie en zending voor niet erkende religieuze organisatie op niet daartoe aangewezen lokaties.
2. Mobiliseren voor en organiseren van massaprotest en -onrust.
3. Niet melden van misdrijven door gewone burgers.
4. Goedpraten van terrorisme op sociale media.

De maximumstraffen voor als terroristisch gekwalificeerde misdrijven zijn over de hele linie bovendien verhoogd.

Bevoegdheden

De Russische staat krijgt dankzij de Jarovaja-wetgeving ook meer mogelijkheden om terroristen op te sporen.
1. Burgers en bedrijven die hun berichten op sociale media versleutelen, moeten de encryptie ontcijferen als de Federale Veiligheidsdienst (FSB) daarom vraagt.
2. Telecomproviders moeten de inhoud van al het telefoon- en sms-verkeer een half jaar bewaren en beschikbaar houden voor de justitiële autoriteiten. De zogeheten 'metabestanden' (wie wanneer communiceert met wie) moeten ze drie jaar bewaren voor eventueel onderzoek.
3. Post- en pakketdiensten moeten hun zendingen controleren op geld, wapens, drugs, vergif en andere gevaarlijke stoffen.

Wat Jarovaja niet lukte

Doemalid Irina Jarovaja, afgevaardigde voor de regeringspartij Verenigd Rusland, is er niet in geslaagd om haar wetsvoorstellen helemaal ongeschonden door de Doema en de Federatieraad te loodsen.

De Doema was niet bereid om in te stemmen met twee artikelen, die tot doel hadden om Russen op ruime gronden hun staatsburgerschap te kunnen ontnemen of te verbieden naar het buitenland te reizen. Deze bepalingen werden tijdens de behandeling in de Doema geschrapt.

Dreigement providers

Volgens de telecomproviders worden zij door het anti-terreurpakket op hoge kosten gejaagd. De tarieven voor mobiele telefonie zouden volgens de providers verdubbeld of mogelijk zelf verdrievoudigd moeten worden. Ook de posterijen tekenden protest aan wegens de enorme kosten voor het screenen van pakketten.

Senator Viktor Ozerov, voorzitter van de Defensie- en Veiligheidscommissie van de Federatieraad, heeft inmiddels beloofd dat de Jarovaja-wetten kunnen worden aangepast, op voorwaarde dat de providers onomstotelijk kunnen bewijzen dat de wetgeving inderdaad voor onacceptabel hoge kosten zorgt.

Engelstalige samenvatting Jarova-wetten bij Meduza

Gerelateerde artikelen

Lees ook analyse geheime diensten

Lees ook over Nationale Garde

 

 

 

 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.