Gijs Kessler

Gijs Kessler (1969) is Senior onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de sociale en economische geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie. Van 2002 tot 2016 woonde en werkte hij in Moskou, waar hij naast zijn werk voor het IISG lesgaf aan het prestigieuze bachelorprogramma van de New Economic School. Mede-oprichter van de Electronic Repository of Russian Historical Statistics.

In 2022 publiceerde hij het boek Rusland – land dat anders wil zijn, een terugblik op de dertig jaar verandering in Rusland die hij van nabij meemaakte.

Gijs Kessler (1969) is Senior Research Fellow at the International Institute of Social History (IISH) in Amsterdam. He is a specialist on the social and economic history of Russia and the Soviet-Union. From 2002 to 2016 he worked and lived in Moscow, where he taught, next to his work for IISH, at the prestigious BA programme of the New Economic School. Co-founder of the Electronic Repository of Russian Historical Statistics.

In 2022 he published his book Rusland – land dat anders wil zijn, a first-hand account of thirty years of change in Russia.