Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Tien jaar na MH17 blikt voormalig ambassadeur terug, marteling Oekraïense krijgsgevangenen staande praktijk, de Russische economie, en Orbán provoceert met bezoek aan Moskou

Tien jaar na MH17 blikt voormalig ambassadeur terug, marteling Oekraïense krijgsgevangenen staande praktijk, de Russische economie, en Orbán provoceert met bezoek aan Moskou

 

Beste Bezoeker, 

 

Tien jaar na de ramp met vlucht MH17 blikt toenmalig ambassadeur in Kyiv Kees Klompenhouwer terug op de cruciale diplomatieke keuzes die Nederland toen maakte.


Oekraïense krijgsgevangenen worden in Russiche detentiecentra gemarteld, vernederd en uitgehongerd. Een groot contrast met de behandeling van Russische krijgsgevangenen in Oekraïne, schrijft Laura Starink.


Volgens de officiële data gaat het Rusland voor de wind. De Centrale Bank slaat tegelijkertijd alarm dat de sancties wel degelijk pijn gaan doen. Hoe betrouwbaar zijn de statistieken? Hubert Smeets peilt een doos van Pandora.


 

Het Hongaarse EU-voorzitterschap is nog geen twee weken oud, maar Orbán heeft al bezoeken gebracht aan Kyiv, Moskou, Beijing en Washington. Brussel reageerde woedend.

 

 

Tien jaar na de ramp met vlucht MH17 blikt toenmalig ambassadeur in Kyiv Kees Klompenhouwer terug op de cruciale diplomatieke keuzes die Nederland toen maakte. De kwaliteit van de diplomatieke, operationele en justitiële aanpak leidde tot toenemend internationaal gezag. Maar deze uitkomst lag op de dag van de aanslag nog allerminst vast: zelfs het zwaar getroffen Nederland dreigde aanvankelijk het diepere geopolitieke signaal te missen dat uitging van deze daad van agressie.


 

Oekraïense krijgsgevangenen worden in Russische strafkampen gemarteld, vernederd en uitgehongerd. De beelden van terugkerende krijgsgevangenen zijn schokkend, terwijl terugkerende Russen er heel anders uitzien. Maar ook aan Oekraïense zijde zijn door internationale organisaties oorlogsmisdaden vastgesteld, voornamelijk aan het front. Dat verandert zodra de Russische krijgsgevangenen hun detentiecentra bereiken, waar de Oekraïense overheid, anders dan de Russische, haar verantwoordelijkheid neemt, concludeert Laura Starink.


 

De oorlogseconomie van Rusland herbergt talrijke raadsels. De cijfers over de toestand van de volkshuishouding zijn zo tegenstrijdig dat die zich niet goed laat diagnosticeren. Volgens de officiële data gaat het Rusland voor de wind. De Centrale Bank slaat tegelijkertijd alarm dat de sancties wel degelijk pijn gaan doen. Hoe betrouwbaar zijn de statistieken? Hubert Smeets peilt een doos van Pandora.


 

In Brussel is woedend gereageerd op Viktor Orbáns onaangekondigde bezoek aan Moskou. Het Hongaarse EU-voorzitterschap is nog geen twee weken oud, maar Orbán heeft al bezoeken gebracht aan Kyiv, Moskou, Beijing en Washington, én een rechts-conservatieve Europese fractie opgericht.