Emigratie uit Rusland zwaar onderschat in officiële cijfers

Minstens zes keer zoveel Russen vertrekken uit Rusland als volgens de officiële Russische statistieken het geval is. Er blijkt een enorm verschil te zitten tussen de cijfers van Rosstat enerzijds en Eurostat en andere buitenlandse tellingen anderzijds, zo schrijft de Russische onderzoekssite ‘Proekt’.

Volgens Rosstat zijn in 2017 bijna 11.000 Russische burgers naar Europese landen geëmigreerd. Maar volgens de gegevens van Eurostat over Russen die een verblijfsvergunning hebben gekregen in Europese landen zijn dat er 63.000 geweest. Voor de VS is het beeld net zo: terwijl Rosstat 1400 Russen telt die in 2017 naar Amerika zijn verhuisd, tellen de VS er 9.300.

emigranten rusland

De officiële gegevens worden sterk onderschat, omdat ze alleen maar de Russische burgers tellen die hun woning hebben opgegeven en zich uitgeschreven hebben. De meeste emigranten doen dat niet. Ze willen hun Russisch paspoort behouden, ook als ze niet van plan zijn terug te keren. De Russische federale migratiedienst houdt geen telling bij van Russen die naar het buitenland vertrokken zijn om te trouwen, te studeren of te werken maar nooit zijn teruggekeerd.

Het verschil is groter dan een eerder rapport van de Commissie Burgerlijke Initiatieven (KGI) – destijd geleid door de huidige voorzitter van de Rekenkamer Aleksej Koedrin - meldde. In 2016 schatten de experts van KGI dat de emigratie van Russen drie tot vier keer zo hoog moet zijn als Rosstat opgeeft.

Rosstat meet, met het beperkte inzicht dat de dienst in de emigratiestroom heeft, een groei van emigranten met een hoge opleiding. In 2017 was dit 22% van de emigranten, in 2012 17%. Zij vertrekken voornamelijk naar Duitsland, de VS, Israël en China.

Naast hoogopgeleide Russen emigreren miljonairs en zakenlieden, die in ruil voor investeringen zogenaamde ‘gouden visa’ krijgen. Zij vestigen zich op Cyprus, in Letland, de VS,  Groot-Brittannië, Portugal, Spanje, Griekenland en de Caraïben.

Buiten Rusland wonen nu ongeveer 10,6 miljoen Russen, dat is gelijk aan 7% van de Russische bevolking. Alleen uit India en Mexico komen meer emigranten, repectievelijk 16,6 en 13 miljoen.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.