Kremlin rangeert laatste communisten uit: opwarmertje voor Doemaverkiezingen 2026

In een twintigtal regio’s en steden zijn in het weekeinde van 6 tot 8 september nieuwe gouverneurs, burgemeesters of gemeenteraden gekozen. De Kremlinkandidaten wonnen overal. Ook het presidentiële plan de communisten verder te marginaliseren was succesvol, schrijft Andrej Pertsev voor Meduza.

Elections Russia sept 2024 2Een vrouw stemt in een stembureau tijdens de gouverneursverkiezingen in Sint-Petersburg, Rusland, 6 september 2024. Foto: Anatoly Maltsev / EPA / ANP.

Door Andrej Pertsev

In 21 regio's zijn dit weekend gouverneurs gekozen. In zeven scoorden regeringskandidaten meer dan 80 procent van de stemmen. Geen van hen kreeg echter meer stemmen dan Vladimir Poetin bij de presidentsverkiezingen van dit jaar (87%).

Een recordpercentage van 85% ging naar de gouverneur van de Koergan-regio (Vadim Sjoemkov). In nog eens acht regio's, zoals in Astrachan en Stavropol, scoorden de regeringskandidaten 78 tot 79%. In de Altaj stemde 74% op de voormalige secretaris-generaal van machtspartij Verenigd Rusland, Andrej Toertsjak, die eerder dit jaar bij de president in ongenade was gevallen.

Het ‘anti-record’ kwam in handen van de gouverneur van Sint-Petersburg, Aleksandr Beglov, die volgens de laatste gegevens slechts 59 procent van de stemmen kreeg. De politieke strategen van het Kremlin en ook het stadsbestuur van Sint-Petersburg hadden alles geprobeerd om de verkiezingen zo onzichtbaar mogelijk te maken voor kiezers. Om de gouverneur, die niet populair is in de stad, in vergelijking met andere kandidaten toch te laten lijken op een ‘intellectuele en politieke grootheid’, deden zijn concurrenten herhaaldelijk uitdagende [lees: provocerende en volstrekt impopulaire – red.] uitspraken. LDPR-vertegenwoordiger Maksim Jakovlev stelde bijvoorbeeld voor om buitenlandse muziek te verbieden en Pavel Bragin van het Groene Alternatief kwam met het idee om de binnenstad te sluiten voor voertuigen met verbrandingsmotoren.

Een van de weinige voorbeelden van echte concurrentie bij deze verkiezingen was de burgemeesterscampagne in Bratsk (district Irkoetsk in Siberië). De huidige burgemeester Sergej Serebrennikov (hij werd genomineerd door Verenigd Rusland) en het hoofd van de regio-Bratsk, Alexander Doebrovin (hij is ook lid van de partij die aan de macht is, maar stelde zich autonoom kandidaat) streden om deze post. Doebrovin won met ongeveer 70% van de stemmen. Onmiddellijk daarna zei hij dat dit een overwinning was voor Verenigd Rusland, omdat hij, net als Serebrennikov, lid is van de partij die aan de macht is.

Bij de verkiezingen voor lokale parlementen, die plaatsvonden in dertien regio’s, kreeg Verenigd Rusland officieel meer dan 50 procent van de stemmen. Het record voor de partij werd georganiseerd door de leiding van Toeva, waar Verenigd Rusland 80,2% van de stemmen kreeg.

Communisten gemarginaliseerd

Het Kremlin wilde geen succes voor de Communistische Partij en deed daarom alles om te voorkomen dat de communisten zelfs maar tweede plaatsen zouden halen. Als gevolg hiervan verloren de communisten in ongeveer de helft van de regio's de macht. In Sevastopol werden ze vierde - na Verenigd Rusland, de partij Het Nieuwe Volk en de Liberaal-Democratische Partij van wijlen Vladimir Zjirinovski.

Volgens bronnen dicht bij de presidentiële administratie ‘was het niet mogelijk om de Communistische Partij overal van de tweede plaats te verdringen’, omdat zes van de twaalf regio’s waar verkiezingen werden gehouden deelrepublieken van nationale minderheden waren. De LDPR scoort in die regio’s traditioneel zwak wegens de vele Russische nationalistische uitlatingen van oprichter Zjirinovski.

Elections Russia sept 2024De gouverneur van Sint-Petersburg, Aleksandr Beglov, stemt in een stembureau tijdens de gouverneursverkiezingen in Sint-Petersburg, Rusland, 8 september 2024. Foto: Anatoly Maltsev / EPA / ANP.

Handjeklap in Moskou

Bij de verkiezingen voor de Moskouse Stadsdoema won Verenigd Rusland in 38 van de 45 districten. In twee districten wonnen pro-regeringskandidaten. Van de resterende vijf districten gingen er drie naar de Communistische Partij (de kleinzoon van de communistenleider Gennadi Zjoeganov stond in een ervan kandidaat), ging er eentje naar Het Nieuwe Volk (de oom van de voormalige presidentskandidaat Vladislav Davankov was daar genomineerd) en de andere naar de partij Rechtvaardig Rusland.

Aanvankelijk had het Moskouse stadsbestuur geen mandaat willen toekennen aan Rechtvaardig Rusland. Maar nadat de kandidaten van Het Nieuwe Volk en regeringspartij Verenigd Rusland zich hadden teruggetrokken in dit 16de district, liet het apparaat van burgemeester Sergej Sobjanin uiteindelijk toch de kandidaat van Rechtvaardig Rusland winnen.

Voorbereiding op Doemaverkiezingen van 2026

In alle Russische kiesdistricten, waar een zetel voor de Doema vacant was, wonnen voormalige federale overheidsfunctionarissen de tussentijdse verkiezingen voor deze vrijgekomen zetels. In de regio Rostov won voormalig vicepremier Viktoria Abramtsjenko, in Brjansk ging de zetel naar ex-minister van Sport, Oleg Matitsyn, en in Chakassia naar oud-minister Nikolai Soelginov van Energiezaken.

Vooraf was de regionale overheden en regeringsgezinde media, volgens twee bronnen van Meduza, te kennen gegeven dat ze zich in hun communicatie moesten concentreren op de opkomst als deze die van vorige verkiezingen zou overschrijden. De regio’s Moermansk en Moskou hebben die records inmiddels gerapporteerd. Het Kremlin adviseerde eveneens om vooral de ‘historische records van Verenigd Rusland onder de aandacht brengen’, omdat hoge cijfers voor de partij die aan de macht is voor de Russen een natuurlijk gegeven moeten worden.

‘Dit is een opwarmertje voor de Doemaverkiezingen van 2026, waar we ook records zullen moeten halen,’ aldus een van de Meduza-bronnen rond het Kremlin.

Dit artikel werd geschreven voor Meduza. Het origineel is hier te lezen.