Op basis van analyse van statistische afwijkingen, concludeert de Russische verkiezingsexpert Sergej Sjpilnik dat de werkelijke opkomst bij de Russische parlementsverkiezingen niet 47,8% was, maar slechts om en nabij de 36,5%. Verenigd Rusland kreeg bovendien niet 54% van de stemmen, maar 40%. Sjpilnik is natuurkundige en analyseert sinds 2007 Russische verkiezingen. Bij de Doema- verkiezingen van 2011 bevestigde hij met zijn statistische analyse de waarnemingen van grootscheepse fraude.
Grafieken
Sjpilnik maakt grafieken van de officiële uitslagen in regio’s, met daarin de opkomst, de stembureau’s en het stemgedrag verwerkt. Volgens Sjpilnik gedragen Russische kiezers zich niet heel verschillend en is de opkomst overal min of meer gelijk. Wat hij bij zijn analyse ontdekt is, dat in sommige regio’s de opkomst bijna 100% is, dat het ene stembureau een zeer hoge opkomst heeft en een naburig stembureau een gemiddelde, terwijl de samenstelling van de bevolking daar niet verschilt. Bovendien ziet hij dat in de regio’s en stembureau’s met een hoge opkomst steevast alle of vrijwel alle stemmen zijn gegaan naar Verenigd Rusland, de regeringspartij.
12 miljoen stemmen extra
Sjpilnik schat dat Verenigd Rusland met fraude 12 miljoen stemmen extra heeft gekregen. Volgens de officiële cijfers hebben 52 miljoen kiezers hun stem uitgebracht, volgens Sjpilnik slechts 40 miljoen. Het aantal vervalste stemmen is kleiner dan bij de vorige verkiezingen van 2011, zegt Sjpilnik, maar toen was de opkomst hoger, zodat het per saldo ongeveer op dezelfde mate van fraude uitkomt.
De manier waarop er gefraudeerd wordt is volgens hem simpel: ongebruikte stembiljetten worden in de stembus toegevoegd of de resultaten worden op papier vervalst.
Stembusfraude geregistreerd door camera in Nizjni Novgorod op 18 september 2016
De grafieken van Moskou en Sint Petersburg laten geen vreemde afwijkingen zien. Daar heeft volgens de officiële uitkomst slechts 28% respectievelijk 25% van de burgers hun stem uitgebracht. Maar de Siberische regio Kemerovo, bijvoorbeeld, gaf een opkomst van 90% op, meer nog dan Tsjetsjenië waar de opkomst altijd onwaarschijnlijk hoog is.
Bronnen: Golosinfo.org, Meduza.io, Svoboda.org, Moscow Times